Zbiór zasad ładu korporacyjnego

Firma TAURON w 2016 r. podlegała zasadom ładu korporacyjnego opisanym w dokumencie Dobre Praktyki Spółek Notowanych na GPW 2016. Zarząd Spółki przyjął do stosowania rekomendacje i zasady określone w tym dokumencie z kilkoma wyjątkami. Spółka przekazała raport dotyczący niestosowania szczegółowych zasad za pośrednictwem systemu Elektronicznej Bazy Informacji (EBI).

Dokument Dobre Praktyki Spółek Notowanych na GPW 2016 uchwalony został przez Radę Nadzorczą GPW uchwałą nr 27/1414/2015 z dn. 13 października 2015 r., które  weszły w życie 1 stycznia 2016 r.

Zarząd Spółki TAURON uznał, że następujące rekomendacje i zasady Dobrych Praktyk 2016 nie dotyczą Spółki: I.Z.1.10, III.Z.6, IV.R.2.

Na podstawie § 29 ust. 3 Regulaminu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., 1 lutego 2016 r. Spółka za pośrednictwem systemu EBI przekazała raport dotyczący niestosowania szczegółowych zasad zawartych w zbiorze Dobre Praktyki 2016. Równocześnie zamieściła na swojej stronie internetowej informację na temat stosowania przez siebie rekomendacji i zasad zawartych we wspomnianym zbiorze.

Ponadto, Zarząd Spółki, przyjmując zasady szczegółowe Dobrych Praktyk 2016, oznaczone jako I.Z.1.3, I.Z.1.15, I.Z.1.16, II.Z.1, II.Z.6, II.Z.10.1, II.Z.10.2, II.Z.10.3, II.Z.10.4, V.Z.5, V.Z.6 oraz VI.Z.4., wskazał sposób ich stosowania. Szczegółowy opis został zawarty w Informacji na temat stanu stosowania przez Spółkę rekomendacji i zasad zawartych w zbiorze Dobre Praktyki 2016, stanowiącej załącznik do ww. raportu o niestosowaniu zasad szczegółowych z tego zbioru, zamieszczonej na stronie internetowej Spółki.

Tekst Dobrych Praktyk 2016, którym podlega Spółka, jest opublikowany na stronie internetowej GPW.

więcej zwiń
Zasady ładu korporacyjnego, od stosowania których odstąpiono

Spółka TAURON odstąpiła od stosowania następujących szczegółowych zasad:

1. IV.Z.2. dotyczącej zapewnienia powszechnie dostępnej transmisji obrad WZ w czasie rzeczywistym;
  2. VI.Z.1. dotyczącej takiego skonstruowania programów motywacyjnych, by m.in. uzależniać wysokość wynagrodzeń członków Zarządu Spółki i jej kluczowych menedżerów od rzeczywistej, długoterminowej sytuacji finansowej Spółki oraz długoterminowego wzrostu wartości dla akcjonariuszy i stabilności funkcjonowania przedsiębiorstwa;
  3. VI.Z.2. mówiącej, że okres pomiędzy przyznaniem w ramach programu motywacyjnego opcji lub innych instrumentów powiązanych z akcjami spółki a możliwością ich realizacji powinien wynosić min. 2 lata.

W 2016 r. Spółka nie stosowała następujących szczegółowych zasad zawartych w Dobrych Praktykach 2016:

1. IV.Z.2. dotyczącej zapewnienia powszechnie dostępnej transmisji obrad WZ w czasie rzeczywistym, z uwagi na brak stosownych postanowień Statutu umożliwiających taką transmisję. Aby umożliwić stosowanie przedmiotowej zasady, Zarząd Spółki wystąpił z wnioskiem do Zwyczajnego WZ Spółki o uchwalenie stosownej zmiany Statutu. Jednak Zwyczajne WZ Spółki obradujące w dn. 8 czerwca 2016 r. nie uchwaliło zaproponowanej przez Zarząd Spółki zmiany Statutu w tym zakresie;
  2. VI.Z.1. dotyczącej takiego skonstruowania programów motywacyjnych, by m.in. uzależniać wysokość wynagrodzeń członków zarządu spółki i jej kluczowych menedżerów od rzeczywistej, długoterminowej sytuacji finansowej spółki oraz długoterminowego wzrostu wartości dla akcjonariuszy i stabilności funkcjonowania przedsiębiorstwa. Zasada ta nie była stosowana z uwagi na obowiązujący w TAURON system wynagradzania i premiowania członków Zarządu i kluczowych menedżerów, który przewiduje uzależnienie wysokości wynagrodzeń od sytuacji finansowej Spółki w perspektywie rocznej, w powiązaniu z realizacją celów strategicznych;
  3. VI.Z.2. stanowiącej, że aby powiązać wynagrodzenia członków zarządu i kluczowych menedżerów z długookresowymi celami biznesowymi i finansowymi spółki, okres pomiędzy przyznaniem w ramach programu motywacyjnego opcji lub innych instrumentów powiązanych z akcjami spółki a możliwością ich realizacji powinien wynosić min. 2 lata. Zasada ta nie była stosowana z uwagi na obowiązujący w TAURON system wynagradzania i premiowania członków Zarządu i kluczowych menedżerów, który nie przewiduje powiązania wynagrodzeń z instrumentami powiązanymi z akcjami Spółki.

Z uwagi na brak w Grupie TAURON jednego dokumentu opisującego politykę różnorodności w odniesieniu do jej władz oraz kluczowych menedżerów, o którym mowa w zasadzie oznaczonej jako I.Z.1.15., we wspomnianym raporcie dotyczącym niestosowania szczegółowych zasad z Dobrych Praktyk 2016 Spółka wskazała sposób stosowania rzeczonej polityki. Zasady zarządzania różnorodnością zostały wprowadzone wieloma wewnętrznymi regulacjami, w tym Kodeksem Etyki Biznesowej Grupy TAURON. Spółka planuje opracować i wprowadzić do stosowania politykę różnorodności w postaci jednego formalnego dokumentu.

Przyjmując do stosowania Dobre Praktyki 2016, Zarząd Spółki wskazał równocześnie, że następujące zasady jej nie dotyczą:

1. I.Z.1.10. dotycząca zamieszczania na stronie internetowej spółki prognoz finansowych – jeżeli spółka podjęła decyzję o ich publikacji – opublikowanych w okresie co najmniej ostatnich 5 lat, wraz z informacją o stopniu ich realizacji. Grupa TAURON nie publikuje bowiem prognoz finansowych;
  2. III.Z.6. stanowiąca, iż w przypadku, gdy w spółce nie wyodrębniono organizacyjnie funkcji audytu wewnętrznego, komitet audytu (lub rada nadzorcza, jeżeli pełni funkcję komitetu audytu) co roku dokonuje oceny, czy istnieje potrzeba dokonania takiego wydzielenia. Zasada ta nie dotyczy Spółki z uwagi na posiadanie przez nią w strukturze organizacyjnej wyodrębnionej jednostki organizacyjnej ds. audytu wewnętrznego.
więcej zwiń
Informacja dotycząca niestosowania rekomendacji zawartych w Dobrych Praktykach 2016

W 2016 r. Spółka nie stosowała jedynie rekomendacji oznaczonej jako IV.R.2., dotyczącej umożliwienia akcjonariuszom udziału w WZ przy wykorzystaniu środków komunikacji elektronicznej, z uwagi na brak takiego oczekiwania ze strony akcjonariuszy. Wyrazem tego jest niepodjęcie przez WZ Spółki w dn. 16 maja 2013 r. uchwały w sprawie zmiany Statutu Spółki, która miała na celu umożliwienie akcjonariuszom brania udziału w WZ przy wykorzystaniu środków komunikacji elektronicznej, jak również nieuchwalenie przez Zwyczajne WZ Spółki obradujące w dn. 8 czerwca 2016 r. zmian w Statucie Spółki, umożliwiających  zapewnienie powszechnie dostępnej transmisji obrad WZ w czasie rzeczywistym.

Pozostałe rekomendacje zawarte w Dobrych Praktykach 2016 były przez Spółkę stosowane.

Główne systemy kontroli wewnętrznej i zarządzania ryzykiem w odniesieniu do procesu sporządzania sprawozdań finansowych i skonsolidowanych sprawozdań finansowych

System kontroli wewnętrznej i zarządzania ryzykiem w odniesieniu do procesu sporządzania sprawozdań finansowych i skonsolidowanych sprawozdań finansowych realizowany jest poprzez:

• nadzór nad stosowaniem jednolitych zasad rachunkowości przez spółki Grupy Kapitałowej TAURON przy sporządzaniu pakietów sprawozdawczych dla celów sporządzania skonsolidowanych sprawozdań finansowych Grupy;
  • procedury autoryzacji i opiniowania sprawozdań finansowych Spółki oraz skonsolidowanych sprawozdań finansowych Grupy Kapitałowej TAURON;
  • systemy informatyczne oraz procesy finansowo-księgowe;
  • audyt wewnętrzny;
  • poddawanie sprawozdań finansowych Spółki oraz skonsolidowanych sprawozdań finansowych Grupy Kapitałowej TAURON badaniu i przeglądom przez niezależnego biegłego rewidenta;
  • regułę dotyczącą zmieniania podmiotu uprawnionego do badania sprawozdań finansowych Spółki oraz Grupy Kapitałowej TAURON.

W celu zapewnienia jednolitych zasad rachunkowości, w oparciu o MSSF zatwierdzone przez UE, została opracowana i wdrożona Polityka Rachunkowości Grupy Kapitałowej TAURON Polska Energia S.A. (Polityka rachunkowości). Dokument ten jest odpowiednio aktualizowany w przypadku zmian w regulacjach. Zasady zawarte w Polityce rachunkowości mają zastosowanie do jednostkowych sprawozdań finansowych TAURON i skonsolidowanych sprawozdań finansowych Grupy Kapitałowej TAURON. Spółki Grupy są zobowiązane do stosowania Polityki rachunkowości przy sporządzaniu pakietów sprawozdawczych, które są podstawą do sporządzenia skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy. Pakiety sprawozdawcze są weryfikowane przez Zespół Konsolidacji i Sprawozdawczości w jednostce dominującej oraz przez niezależnego biegłego rewidenta w trakcie przeprowadzania badania lub przeglądu skonsolidowanych sprawozdań finansowych Grupy.

Procedury autoryzacji i opiniowania sprawozdań finansowych Spółki oraz skonsolidowanych sprawozdań finansowych Grupy Kapitałowej TAURON

W Spółce zostały wdrożone procedury autoryzacji sprawozdań finansowych. Kwartalne, półroczne i roczne sprawozdania finansowe Spółki oraz skonsolidowane sprawozdania finansowe Grupy Kapitałowej TAURON przed publikacją są zatwierdzane przez Zarząd Spółki. Roczne sprawozdania finansowe TAURON oraz skonsolidowane sprawozdania finansowe Grupy są dodatkowo przed publikacją przedstawiane do oceny Radzie Nadzorczej Spółki. Nadzór nad przygotowywaniem sprawozdań finansowych pełni Wiceprezes Zarządu ds. Finansów Spółki, natomiast za sporządzenie pakietów sprawozdawczych do skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy odpowiedzialność ponoszą zarządy spółek objętych konsolidacją.

W strukturach Rady Nadzorczej Spółki funkcjonuje Komitet Audytu Rady Nadzorczej TAURON Polska Energia S.A., którego skład, kompetencje i opis działania zawarto TUTAJ.

Systemy informatyczne oraz procesy finansowo-księgowe

Spółki Grupy Kapitałowej TAURON prowadzą księgi rachunkowe, stanowiące podstawę przygotowania sprawozdań finansowych, w komputerowych systemach finansowo-księgowych klasy ERP. Przygotowanie skonsolidowanego sprawozdania finansowego następuje z wykorzystaniem narzędzia informatycznego do konsolidacji sprawozdań finansowych.

W spółkach Grupy funkcjonują rozwiązania informatyczne i organizacyjne uniemożliwiające osobom nieupoważnionym dostęp do systemu finansowo-księgowego oraz zapewniające należytą ochronę i archiwizację ksiąg rachunkowych.

W związku z integracją funkcji rachunkowości i przeniesieniem obsługi finansowo-księgowej istotnych spółek Grupy TAURON do CUW R nastąpił proces stopniowego ujednolicania procesów finansowo-księgowych w Grupie. Spółki dostosowały swoje procedury do przebiegu procesów finansowo-księgowych, z uwzględnieniem specyfiki poszczególnych segmentów.

Nowy model biznesowy wyraźnie podzielił odpowiedzialność w zakresie procesów finansowo-księgowych między Spółkę (wskazaną jako Centrum Korporacyjne) oraz podmioty zależne i CUW R, wskazując, iż właścicielem procesów związanych z rachunkowością i sprawozdawczością Grupy jest Centrum Korporacyjne. W zakresie jego zadań wskazano strategiczne funkcje związane z opracowaniem modelu funkcjonowania oraz standardów Grupy w sferze rachunkowości oraz nadzorowaniem realizacji standardów w obszarze rachunkowości w spółkach zależnych oraz CUW R. Ponadto wskazano, iż Spółka jako Centrum Korporacyjne jest odpowiedzialna za sporządzenie własnego sprawozdania finansowego oraz skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej TAURON. Wyraźny podział odpowiedzialności oraz istotny nacisk na pełnienie przez Centrum Korporacyjne funkcji nadzorczych w stosunku do CUW R oraz podmiotów zależnych ma na celu m.in. usprawnienie przygotowywania sprawozdań finansowych.

Audyt wewnętrzny

W Spółce funkcjonuje Zespół Audytu Wewnętrznego, którego celem jest planowanie i realizacja zadań audytowych, m.in. o charakterze doradczym, a także wykonywanie zleconych kontroli doraźnych. Sposoby i zasady jego pracy określa Regulamin Audytu Wewnętrznego w Grupie TAURON oraz zasady współpracy obowiązujące w poszczególnych spółkach Grupy. Realizując funkcję audytu wewnętrznego, Spółka kieruje się Kodeksem Etyki Biznesowej Grupy TAURON i Międzynarodowymi Standardami Praktyki Zawodowej Audytu Wewnętrznego.

Poddawanie sprawozdań finansowych Spółki oraz skonsolidowanych sprawozdań finansowych Grupy Kapitałowej TAURON badaniu i przeglądom przez niezależnego biegłego rewidenta

Roczne sprawozdania finansowe Spółki oraz roczne skonsolidowane sprawozdania finansowe Grupy Kapitałowej TAURON podlegają badaniu przez niezależnego biegłego rewidenta. Półroczne sprawozdania finansowe Spółki oraz półroczne skonsolidowane sprawozdania finansowe Grupy podlegają przeglądowi przez biegłego rewidenta. W 2016 r. Spółka wybrała podmiot uprawniony do badania i przeglądu sprawozdań finansowych istotnych spółek Grupy oraz skonsolidowanego sprawozdania finansowego. Umowa z tym podmiotem  została zawarta na przeprowadzenie badania sprawozdań finansowych za rok 2016. Wynagrodzenie podmiotu uprawnionego do badania, wynikające z zawartej umowy, zostało przedstawione w pkt 4.12. Sprawozdania Zarządu z działalności Grupy Kapitałowej TAURON Polska Energia S.A. za rok obrotowy 2016 oraz w pkt  4.9. Sprawozdania Zarządu z działalności TAURON Polska Energia S.A. za rok obrotowy 2016.

Reguła dotycząca zmieniania podmiotu uprawnionego do badania sprawozdań finansowych Spółki oraz Grupy Kapitałowej TAURON

Uchwałą Rady Nadzorczej Spółki nr 343/II/2010 z dn. 27 sierpnia 2010 r. przyjęto zasadę zmieniania podmiotu uprawnionego do badania sprawozdań finansowych Spółki oraz Grupy Kapitałowej TAURON przynajmniej raz na 5 lat obrotowych. Podmiot uprawniony do badania sprawozdań finansowych Spółki i Grupy może ponownie wykonać te czynności po upływie 2 lat obrotowych.

Zasady dokonywania zmian Statutu Spółki

Zmiany Statutu Spółki dokonywane są zgodnie z postanowieniami K.s.h., w szczególności: zmiana Statutu Spółki następuje w drodze uchwały WZ powziętej większością trzech czwartych głosów, a następnie wymaga wydania przez właściwy sąd postanowienia o wpisie zmiany do rejestru przedsiębiorców. Tekst jednolity Statutu Spółki, obejmujący zmiany uchwalone przez WZ, przyjmuje Rada Nadzorcza w drodze uchwały.

Zgodnie ze Statutem Spółki, istotna zmiana przedmiotu działalności Spółki wymaga dwóch trzecich głosów w obecności osób reprezentujących co najmniej połowę kapitału zakładowego.

Opis polityki różnorodności stosowanej do organów Spółki

Spółka stosuje politykę równego traktowania oraz dąży do zapewnienia różnorodności w zakresie płci, kierunku wykształcenia, wieku i doświadczenia zawodowego w odniesieniu do wszystkich pracowników, a w szczególności do organów Spółki i jej kluczowych menedżerów.

Na dzień sporządzenia niniejszego sprawozdania TAURON nie posiadał polityki różnorodności sformułowanej w postaci jednego dokumentu. Zasady zarządzania różnorodnością zostały wprowadzone do stosowania wieloma dokumentami stanowiącymi wewnętrzne regulacje, w szczególności Kodeksem Etyki Biznesowej Grupy TAURON.

W odniesieniu do członków organów korporacyjnych Spółki wyboru osób pełniących funkcje członków Zarządu dokonuje Rada Nadzorcza, natomiast wyboru członków Rady Nadzorczej dokonują Minister Energii w ramach przysługujących mu statutowych uprawnień oraz WZ TAURON. Informacje dotyczące kwalifikacji oraz doświadczenia zawodowego osób powoływanych do Zarządu i Rady Nadzorczej są publikowane w stosownych raportach bieżących oraz na stronie internetowej Spółki. TAURON planuje opracować i wprowadzić do stosowania politykę różnorodności w ramach jednego formalnego dokumentu.