Spółka aktywnie zarządza wszystkimi ryzykami, dążąc do wyeliminowania lub maksymalnego ograniczenia ich potencjalnego negatywnego wpływu, w szczególności na wynik finansowy Grupy.

[G4-2] Poniżej przedstawiono najistotniejsze ryzyka oraz ich potencjalny wpływ na Dźwignie wartości Grupy Kapitałowej TAURON.

Finanse i kredyt

1.Ryzyko czynników rynkowych

Ryzyko związane z niekorzystnym wpływem stóp procentowych i kursów walutowych na wynik finansowy Grupy Kapitałowej TAURON.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Bieżący monitoring ekspozycji  na wspomniane ryzyko w celu minimalizacji negatywnych skutków zmian czynników rynkowych.
  • Transfer ryzyka poprzez wykorzystanie instrumentów pochodnych.

2. Ryzyko płynności / finansowania

Ryzyko związane ze sposobem finansowania działalności, wynikające ze struktury kapitału w przedsiębiorstwie.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Dywersyfikacja źródeł finansowania wraz z aranżowaniem gwarantowanych programów finansowania i zapewnieniem alternatywnych źródeł finansowania.
  • Realizacja polityki centralnego finansowania.
  • Analiza rynku oraz dostępności źródeł finansowania.
  • Monitorowanie harmonogramów i terminu ogłoszenia programu finansowania.

3. Ryzyko kredytowe

Ryzyko związane z możliwością występowania należności przeterminowanych lub zawarcia kontraktu z kontrahentem, który okaże się niewypłacalny.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Regularne monitorowanie sytuacji finansowej kontrahentów.
  • Cykliczne scoringi klientów, ocena kredytowa każdego klienta przed złożeniem oferty/zawarciem kontraktu.
  • Stosowanie zabezpieczeń w umowach handlowych.

Handel

4. Ryzyko rynkowo-handlowe

Ryzyko związane z niekorzystną zmianą cen na rynku energii i rynkach produktów powiązanych, mającą negatywny wpływ na wynik finansowy Grupy.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Monitorowanie i aktualizowanie strategii zabezpieczenia pozycji.
  • Bieżący monitoring ekspozycji na wspomniane ryzyko w celu minimalizacji negatywnych skutków zmian czynników rynkowych.
  • Limitowanie pozycji handlowych w ramach mandatów ryzyka.

Pracownicy i kultura organizacyjna

5. Ryzyko pracownicze

Ryzyko związane z naruszeniem obowiązujących przepisów prawa, zasad, procedur i regulacji wewnętrznych obowiązujących w Grupie TAURON. Ryzyko obejmuje również błędy lub brak staranności pracowników, ale także możliwość sporów zbiorowych i roszczeń pracowników oraz utraty wyspecjalizowanej kadry.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Działania zmierzające do wypracowania modelu wzmacniającego motywację pracowników.
  • Rozwój kompetencji poprzez szkolenie pracowników.
  • Stosowanie obowiązujących instrukcji i regulacji wewnętrznych.

Klienci i kontrahenci

6. Ryzyko obsługi klienta

Ryzyko związane z niewywiązywaniem się ze standardów obsługi klienta.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Monitorowanie i analiza wskaźników zadowolenia klienta zewnętrznego oraz wskaźników dotyczących reklamacji.
  • Podejmowanie działań dodatkowych, np. w obszarze regulacji wewnętrznych, określających standardy postępowań jako wynik analizy wskaźników.
  • Rozwój kompetencji i umiejętności opiekunów klientów kluczowych.
  • Ciągłe podnoszenie standardów obsługi klienta.

7. Ryzyko realizacji umów przez podwykonawców

Ryzyko związane z nienależytym wywiązywaniem się podwykonawców ze zleconych prac, odstąpieniem od realizacji umowy i związanymi z tym opóźnieniami, zmianami budżetu, zakresu.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Zawieranie umów z podwykonawcami zgodnych ze standardami Grupy TAURON.
  • Analiza realizacji przedmiotu umowy, badanie jakości usług wykonywanych przez podwykonawców.
  • Ocena kondycji finansowej i wiarygodności podwykonawców.

8. Ryzyko wolumenu

Niekorzystne zmiany lub wypowiadanie umów handlowych przez klientów prowadzące do spadku przychodów z działalności.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Prowadzenie działań marketingowych, pozyskiwanie nowych klientów.
  • Działania skupione na utrzymaniu aktualnych klientów i odzyskaniu utraconych.
  • Bieżąca aktualizacja oferty, wprowadzanie do sprzedaży produktów typu multipakiet.

Ryzyko compliance

9. Ryzyko oszustw wewnętrznych

Przywłaszczenie lub czasowe wykorzystywanie składników majątku Spółki, dewastacja mienia Grupy  TAURON, wykorzystywanie pozycji służbowej do uzyskiwania różnego rodzaju korzyści osobistych, np. poprzez wymuszanie określonych zachowań klientów.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Ścisłe stosowanie procedur wewnętrznych mających na celu zabezpieczenie przed nadużyciami (procedury bezpieczeństwa, przeglądy uprawnień).
  • Prowadzenie działań o charakterze compliance.
  • Propagowanie najlepszych praktyk, doskonalenie procedur, szkolenia.
  • Egzekwowanie i propagowanie zapisów Kodeksu Etyki Biznesowej Grupy TAURON.

10. Ryzyko oszustw zewnętrznych

Działania osób trzecich, mające na celu m.in. kradzież, rabunek, włamanie fizyczne, włamanie komputerowe, kradzież informacji, fałszerstwo.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Monitorowanie potencjalnych i rzeczywistych incydentów związanych z bezpieczeństwem.
  • Ochrona antywirusowa stacji roboczych.
  • Ochrona fizyczna obiektów.
  • Przeprowadzanie testów bezpieczeństwa.

11. Ryzyko koncesji

Brak możliwości prowadzenia działalności w wyniku przedłużającego się procesu uzyskania koncesji lub zmian posiadanych koncesji. Niekorzystne zmiany prawne w odniesieniu do działalności koncesjonowanej.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Bieżąca kontrola prawidłowej realizacji obowiązków koncesyjnych.
  • Monitorowanie zmian w aktach prawnych pod kątem obowiązków koncesyjnych.
  • Wsparcie prawne procesu przedłużenia koncesji.

12. Ryzyko nieprzestrzegania przepisów prawa

Ryzyko związane z nieprzestrzeganiem przepisów prawa, błędną interpretacją nowych przepisów i regulacji, wymogami nakładanymi przez URE/UOKiK/KNF/GIODO itp.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Stały monitoring otoczenia prawnego i zmian przepisów.
  • Aktualizacja regulacji wewnętrznych stosownie do zmian w prawie.
  • Powoływanie grup roboczych mających na celu przygotowanie i wdrożenie niezbędnych zmian w regulacjach wewnętrznych.
  • Stała współpraca z organami nadzorującymi rynek energii i rynek kapitałowy.
  • Szkolenia dla pracowników dotyczące wprowadzanych zmian.

Otoczenie

13. Ryzyko reputacji

Aktualny i przyszły wpływ na dochody i kapitał firmy wynikający z negatywnej oceny opinii publicznej.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Stały monitoring zagrożeń zewnętrznych i wewnętrznych Spółki.
  • Monitoring mediów, budowa kontaktów i relacji z mediami w ramach Grupy TAURON.
  • Przygotowanie procedur komunikowania się Spółki z otoczeniem zewnętrznym i wewnętrznym.

14. Ryzyko konkurencji

Niekorzystny wpływ działań konkurencji na klientów i wyniki finansowe Grupy TAURON.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Uruchomienie linii produktów dopasowanych do potrzeb klientów.
  • Uruchomienie sprzedaży produktów dodatkowych dla zlojalizowanych klientów.
  • Wprowadzenie możliwości łączenia produktów TAURON w multioferty.

15. Ryzyko regulacyjne

Niekorzystny wpływ legislacji na poziomie krajowym oraz europejskim, wynikający z konieczności dostosowania się do nowych regulacji prawnych i poniesienia związanych z tym kosztów.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Stały monitoring otoczenia prawnego i zmian przepisów.
  • Analiza projektów aktów prawnych oraz planowanie niezbędnych działań dostosowawczych.
  • Wdrażanie wymaganych zmian do regulacji wewnętrznych.

Technologia i infrastruktura

16. Ryzyko środowiskowe

Potencjalny negatywny wpływ działalności na środowisko oraz braku dostosowywania się i brak wypełnienia wymagań środowiskowych prawa krajowego i wspólnotowego.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Bieżący nadzór nad dotrzymywaniem warunków decyzji środowiskowych.
  • Utrzymywanie wymaganego poziomu sprawności urządzeń redukujących emisję zanieczyszczeń.
  • Częsta ocena zgodności działań z wymaganiami prawnymi w zakresie ochrony środowiska.
  • Realizacja inwestycji ze sfery ochrony środowiska w celu minimalizacji niekorzystnego wpływu prowadzonej działalności wydobywczej i przeróbczej.

17. Ryzyko pogodowe

Wpływ czynników atmosferycznych na funkcjonowanie przedsiębiorstwa zarówno w aspektach technologicznych, jak i handlowych.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Modernizacja budowli wodnych mająca na celu optymalizację wykorzystania zasobów wodnych.
  • Przygotowanie planów remontów, przeglądów i czynności serwisowych z elastycznymi zapisami dotyczącymi terminów wykonania prac.
  • Stały monitoring wietrzności i oblodzenia łopat wiatraków.
  • Stały nadzór techniczny nad pracą poszczególnych wiatraków, prowadzony przez firmy eksploatujące farmy.
  • Monitoring i analiza nowych rozwiązań technologicznych ograniczających wpływ niekorzystnych warunków pogodowych na ilość produkowanej energii elektrycznej.

18. Ryzyko awarii majątku

Wpływ awarii maszyn i urządzeń, remontów, modernizacji, utrzymania i zarządzania majątkiem produkcyjnym oraz nieprodukcyjnym na osiąganie celów firmy.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Optymalizacja nakładów inwestycyjnych na odtworzenie majątku, bieżące monitorowanie stanu maszyn, urządzeń i instalacji.
  • Podnoszenie kwalifikacji zawodowych i kultury pracy pracowników poprzez organizowanie kursów i szkoleń.
  • Reagowanie na sytuacje awaryjne poprzez obsługę techniczną oraz automatykę zabezpieczającą.
  • Ubezpieczenie majątku od zdarzeń losowych (z wyłączeniem majątku znajdującego się pod ziemią).
  • Wprowadzenie narzędzi informatycznych w obszarze doskonalenia monitoringu i zarządzania wskaźnikami awaryjności.

19. Ryzyko IT

Ryzyka związane z bezpieczeństwem i niezawodnością infrastruktury IT.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Opracowanie i realizacja planów zapewnienia ciągłości funkcjonowania infrastruktury IT.
  • Okresowa identyfikacja i kategoryzacja zasobów IT w oparciu o cele dotyczące przywracania usług.
  • Stosowanie rozwiązań IT o odpowiednich parametrach technicznych, zapewniających akceptowalny poziom niezawodności i sprawności (tutaj również urządzenia UPS, modemy GSM, telefony komórkowe).
  • Planowanie i prowadzenie szkoleń z zakresu ciągłości funkcjonowania i bezpieczeństwa infrastruktury IT.
  • Przechowywanie i ochrona zapasowych danych.

20. Ryzyko bezpieczeństwa obiektów i informacji

Ryzyko związane z naruszeniem integralności maszyn/urządzeń oraz bezpieczeństwem informacji, obejmujące jej niewłaściwe przetwarzanie i nieuprawnione ujawnianie.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Monitorowanie realizacji planów ochrony obiektów podlegających obowiązkowej ochronie.
  • Utrzymywanie i aktualizacja procedur/planów awaryjnych.
  • Nadzór nad przestrzeganiem obowiązujących zasad ochrony informacji.
  • Regularne szkolenie pracowników w zakresie obowiązujących procedur bezpieczeństwa.

21. Ryzyko geologiczne

Wpływ czynników geologicznych na działalność wydobywczą.

Reakcja TAURON na ryzyko:
  • Wykonywanie otworów kontrolnych dla lepszego rozpoznania zalegania pokładów węgla.
  • Kontynuowanie działań profilaktycznych w zagrożonych rejonach dla poprawy warunków geologiczno-górniczych i ochrony przed zagrożeniami naturalnymi (w tym m.in. strzelanie wyprzedzające, mające na celu rozprężenie górotworu).