Rok zakończony 31 grudnia 2016 roku
Rezerwy razem
Bilans otwarcia 91 909 67 711 159 620
Utworzenie/(Rozwiązanie) netto 902 201 928 202 830
Wykorzystanie (642) (7 258) (7 900)
Pozostałe zmiany (26) 211 185
Bilans zamknięcia 92 143 262 592 354 735
Rezerwy długoterminowe 46 498 46 498
Rezerwy krótkoterminowe 92 143 216 094 308 237
Część krótkoterminowa rezerw na koszty demontażu środków trwałych i rekultywację terenu oraz pozostałych 58 219
Razem pozostałe rezerwy 366 456
Rok zakończony 31 grudnia 2015 roku
Rezerwa na bezumowne korzystanie
z nieruchomości
Rezerwy na spory sądowe, roszczenia od kontrahentów
i pozostałe rezerwy
Rezerwy razem
Bilans otwarcia 93 818 66 341 160 159
Utworzenie/(Rozwiązanie) netto 3 587 5 840 9 427
Wykorzystanie (5 496) (6 240) (11 736)
Pozostałe zmiany 1 771 1 771
Różnice kursowe z przeliczenia jednostki zagranicznej (1) (1)
Bilans zamknięcia 91 909 67 711 159 620
Rezerwy długoterminowe 1 909 1 909
Rezerwy krótkoterminowe 91 909 65 802 157 711
Część krótkoterminowa rezerw na koszty demontażu środków trwałych i rekultywację terenu oraz pozostałych 20 333
Razem pozostałe rezerwy 178 044
Rezerwa na bezumowne korzystanie z nieruchomości

Spółki Grupy tworzą rezerwy na wszystkie zgłoszone roszczenia właścicieli nieruchomości, na których usytuowane są sieci dystrybucyjne oraz instalacje ciepłownicze. Na dzień 31 grudnia 2016 roku rezerwa z tego tytułu wynosiła 92 143 tysiące złotych i dotyczyła segmentów:

• Wytwarzanie – 50 196 tysięcy złotych;
  • Dystrybucja – 41 947 tysięcy złotych.

W 2012 roku podmiot trzeci wystąpił wobec TAURON Ciepło S.A. (obecnie TAURON Ciepło Sp. z o.o.) z roszczeniami   z tytułu uregulowania stanów prawnych urządzeń przesyłowych przebiegających przez jego nieruchomości. Spółka kwestionuje zarówno zasadność tych roszczeń, jak i zasadność dokonanych potrąceń z bieżącymi zobowiązaniami wobec spółki z tytułu dostaw ciepła. W konsekwencji spółka wystąpiła na drogę postępowania sądowego celem dochodzenia bieżących należności wobec dłużnika. W dalszym toku postępowania zostanie zweryfikowana kwota ewentualnych roszczeń tego podmiotu z tytułu regulowania stanów prawnych urządzeń przesyłowych spółki. W związku z toczącym się sporem, mając na uwadze przyjętą politykę rachunkowości, rozpoznana została rezerwa na szacowane koszty powyższego roszczenia. Mając na uwadze toczący się spór sądowy, uwzględniając zapisy MSR 37.92 Grupa nie ujawnia wszystkich informacji związanych z ww. kwestią, a wymaganych przez MSR 37.

Rezerwy na spory sądowe, roszczenia od kontrahentów i pozostałe rezerwy

Istotne rezerwy ujęte w ramach pozostałych rezerw zostały opisane poniżej:

Tytuł Segment Opis Stan na
31 grudnia 2016
Wpływ na wynik brutto roku 2016
Rezerwa na kary umowne Wytwarzanie W związku z ryzykiem zapewnienia trwałości projektów, które wymagane było w umowach o dofinansowanie projektów:

•  Budowy kotła na biomasę w Elektrowni Jaworzno III – Elektrowni II;
  • Budowy instalacji do produkcji energii elektrycznej w Odnawialnym Źródle Energii w Stalowej Woli

utworzono rezerwę na zwrot dotacji w wysokości 52 297 tysięcy złotych.
W związku z ryzykiem wypowiedzenia przez Polski Fundusz Rozwoju S.A. umowy, wynikającym z odstąpienia przez TAURON Wytwarzanie S.A. od realizacji projektu budowy bloku gazowo-parowego na terenie Elektrowni Łagisza w Będzinie oraz ryzykiem naliczenia kary umownej utworzono rezerwę w wysokości 11 250 tysięcy złotych.

63 547 (63 547)
Rezerwa na karę pieniężną na rzecz Urzędu Regulacji Energetyki („URE”) Dystrybucja Rezerwa dotycząca ryzyka naruszenia ustawy Prawo energetyczne z dnia 10 kwietnia 1997 roku poprzez  wprowadzenie w błąd Prezesa URE w zakresie przedstawianych na jego żądanie informacji. 20 436 (20 436)
Rezerwa na wzrost wynagrodzenia za służebności przesyłu Dystrybucja Rezerwa dotyczy ryzyka zwiększonych opłat okresowych za służebność przesyłu dla infrastruktury energetycznej zlokalizowanej na terenach nadleśnictw podlegających Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych we Wrocławiu w związku ze zmianą charakteru gruntów z terenów leśnych na grunty związane z prowadzeniem działalności gospodarczej. 21 700 (21 700)
Postępowania przed Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów („UOKiK”) Dystrybucja Rezerwa na kary pieniężne nałożone przez Prezesa UOKiK w sprawie nadużywania przez ENION S.A. (obecnie TAURON Dystrybucja S.A.) pozycji dominującej na rynku dystrybucji energii elektrycznej. Na dzień 31 grudnia 2016 roku rezerwa z tego tytułu dotyczyła kar pieniężnych, dla których postępowania przez Sądem Ochrony Konkurencji i Konsumentów nie zostały na ten dzień zakończone. Saldo rezerwy pozostało bez zmian w stosunku do dnia 31 grudnia 2015 roku. 7 302