Polska

Obecnie na polskim rynku energetycznym, oprócz Grupy Kapitałowej TAURON, działają 3 duże, zintegrowane pionowo grupy energetyczne: PGE, ENEA oraz ENERGA.

mln zł

mln zł

TWh

GW

TWh

mln

mld zł

Według danych za 2016 r., w podsektorze wytwarzania energii elektrycznej skonsolidowane grupy energetyczne (PGE, TAURON, ENEA, ENERGA) posiadają 58% udziału w rynku. Do mniejszych, aczkolwiek liczących się, graczy należą EDF Polska Centrala sp. z o.o. (EDF) (8%), ENGIE Energia Polska S.A. (ENGIE) (7%) oraz Zespół Elektrowni Pątnów-Adamów-Konin S.A. (ZE PAK) (6%).

Grupa Kapitałowa TAURON w 2016 r. była drugim co do wielkości producentem energii elektrycznej w Polsce. Zarówno pod względem mocy zainstalowanej, jak i produkcji energii elektrycznej ustępowała jedynie PGE. Udział tej drugiej firmy w krajowym rynku produkcji energii elektrycznej wynosi ok. 37%, natomiast TAURON – ok. 10%.

Trzecim co do wielkości przedsiębiorstwem energetycznym w Polsce jest ENEA, z udziałem w rynku wynoszącym ok. 9%; wskutek przejęcia w 2017 r. od ENGIE Elektrowni Połaniec moc aktywów wytwórczych Grupy ENEA wzrosła z 3,3 do 5,8 GW.

ENERGA natomiast posiadała w 2016 r. największy na polskim rynku odsetek energii elektrycznej z OZE w produkowanej przez siebie energii, wynoszący ponad 30%.

Aktywa wytwórcze Grupy Kapitałowej TAURON skoncentrowane są w południowej Polsce. W tym też regionie znajdują się złoża węgla kamiennego, którym opalane są elektrownie i elektrociepłownie Grupy. Położenie aktywów wytwórczych w pobliżu złóż węgla pozwala na optymalizację kosztów związanych z transportem tego surowca.

Aktywa wytwórcze Grupy Kapitałowej TAURON to w 90% jednostki opalane węglem kamiennym, z czego 10% stanowią jednostki nowoczesne, wysokosprawne. Na elektrownie wiatrowe przypada 4% mocy zainstalowanej w Grupie, na elektrownie wodne niemal 3%, zaś na jednostki wytwórcze opalane biomasą – 2,4%.

Grupa Kapitałowa TAURON jest największym dystrybutorem energii elektrycznej w kraju. Udział TAURON Dystrybucja w dystrybucji energii elektrycznej do klientów końcowych w 2016 r. wyniósł ok. 39% (biorąc pod uwagę 4 największych dystrybutorów). Sieci dystrybucyjne Grupy obejmują ponad 18% powierzchni kraju.

Grupa TAURON jest liderem na polskim rynku pod względem liczby klientów dystrybucji oraz wolumenu dystrybuowanej energii elektrycznej.

Należy podkreślić, że działalność dystrybucyjna, ze względu na specyfikę segmentu (działalność koncesjonowana), jest źródłem stabilnych i przewidywalnych przychodów, stanowiących istotną część skonsolidowanych przychodów całej Grupy. Obszar geograficzny dystrybucji energii elektrycznej, na którym historycznie działają spółki z Segmentu Dystrybucja i Segmentu Sprzedaż, charakteryzuje się dużym uprzemysłowieniem i gęstym zaludnieniem, co wpływa na popyt na energię elektryczną zarówno wśród gospodarstw domowych, jak i przedsiębiorców. Liczba klientów Segmentu Dystrybucja to prawie 5,5 mln.

Grupa Kapitałowa TAURON jest drugim, po Grupie Kapitałowej PGE, sprzedawcą energii elektrycznej w Polsce. Sprzedaż detaliczna energii elektrycznej przez Grupę osiągnęła w 2016 r. poziom 32 TWh. W 2015 r. wolumen sprzedaży detalicznej energii elektrycznej osiągnął poziom ok. 35,9 TWh. Liczba klientów Segmentu Sprzedaż to ok. 5,3 mln.

Poszczególne grupy energetyczne w segmentach sprzedaży energii elektrycznej związane są geograficznie przede wszystkim z obszarami, na których operują ich spółki dystrybucyjne (OSD) – dotyczy to zwłaszcza klientów zaliczanych do gospodarstw domowych oraz małych firm. Dodatkowo szerszą i bardziej otwartą konkurencję pomiędzy grupami ogranicza utrzymanie obowiązku przedkładania do Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki do zatwierdzenia taryf dla gospodarstw domowych. Taryfikacja cen ogranicza możliwości ich pozycjonowania w ofertach produktowych, co odbija się na ich atrakcyjności dla klientów. Ograniczenia te nie dotyczą klientów biznesowych i instytucjonalnych. Wśród głównych konkurentów Grupy TAURON w tym segmencie widoczny jest z jednej strony trend wzrostowy w zakresie wolumenu sprzedaży detalicznej, a z drugiej – trend spadkowy wyników w tym obszarze, co może być konsekwencją założeń przyjętych w strategiach handlowych tych grup.

Europa

ENEL

Główne kierunki strategiczne:
  • Efektywność operacyjna – redukcja kosztów operacyjnych o 10% w latach 2014-2019
  • Wzrost głównie w zakresie OZE i sieci dystrybucyjnej
  • Uproszczenie struktury Grupy
  • Aktywne zarządzanie portfelem (np. zbycie nieefektywnego majątku)
  • Wynagrodzenie właścicieli – wypłaty dywidendy

EDF

Główne kierunki strategiczne:
  • Rozwój w obszarze sieci ciepłowniczych
  • Wzrost udziału źródeł odnawialnych w miksie paliwowym: do 2030 r. podwojenie mocy zainstalowanej w OZE
  • Redukcja OPEX, CAPEX, zbycie nieefektywnych aktywów

E.ON

11,6 / 11,6

Główne kierunki strategiczne:
  • Rozwój OZE (fotowoltaika, wiatr) (podniesienie efektywności kosztowej posiadanych aktywów (wiatr, fotowoltaika, hydroelektrownie) oraz prace nad nowymi technologiami)
  • Inwestycje w sieci dystrybucyjne (w tym prace nad magazynami energii i rozwiązaniami dystrybucyjnymi dla zdecentralizowanych systemów generacji)
  • Nowe rozwiązania dla klienta
  • Efektywność energetyczna, energetyka rozproszona

ENGIE

Główne kierunki strategiczne:
  • Uproszczenie portfolio spółek – koncentracja na obszarach wzrostu i zbycie połowy aktywów węglowych
  • Poprawa efektywności
  • Zwiększenie elastyczności Grupy

ENDESA

69,8 / 6,4

Główne kierunki strategiczne:
  • Dekarbonizacja miksu energetycznego do 2050 r.
  • Wzmocnienie pozycji w dziedzinie inteligentnych systemów elektroenergetycznych (smart grid) i przygotowanie do wzrostu w tej sferze
  • Rentowna i innowacyjna obsługa klienta
  • Dalsza poprawa efektywności

RWE

216 / 10,8

• Wzrost siły finansowej
  • Poprawa wydajności i konkurencyjności
  • Wprowadzenie kultury korporacyjnej zorientowanej na wydajność, wzmocnienie konkurencyjności przez bardziej efektywne procesy i organizację
  • Wkład w zrównoważoną transformację europejskiego systemu energetycznego: m.in. zabezpieczenie zasilania przez elastyczne i wydajne elektrownie, rozwój OZE, dalszy rozwój infrastruktury dystrybucyjnej, wzmocnienie pozycji sprzedażowej dzięki innowacyjnym produktom i usługom

CEZ

61,1 / 3,6

Główne kierunki strategiczne:
  • Lider wśród firm posiadających konwencjonalne zakłady wytwórcze
  • Szeroka gama produktów i usług dopasowanych do potrzeb klientów
  • Wzmocnienie i konsolidacja pozycji w Europie

EnBW

52,7 / 8,2

• Orientacja na klienta
  • Nowy pomysł na rynek energii, energię i bezpieczeństwo
  • Podwojenie udziału mocy z OZE z 19% (w 2012 r.) do 40% w 2020 r.
  • Rozwój sieci dla bezpieczeństwa systemu energetycznego
  • Innowacyjne produkty dla domu i biznesu (zarządzanie energią, optymalizacja)
  • Ograniczenie ryzyk poprzez restrukturyzację aktywów wytwórczych

VATTENFALL