Grupa TAURON – jako największy dystrybutor energii elektrycznej oraz drugi największy sprzedawca i producent energii w Polsce – stanowi niezwykle ważne ogniwo w utrzymaniu bezpieczeństwa energetycznego kraju.

Głównym zadaniem sektora energetycznego jest zapewnienie ciągłych i pewnych dostaw energii. Znaczenie wysokiego poziomu bezpieczeństwa energetycznego jest nie do podważenia, gdyż kondycja energetyki ma bezpośredni wpływ na funkcjonowanie przemysłu oraz społeczeństwa. Nie bez powodu kwestie energetyczne omawiane na szczeblu Unii Europejskiej budzą takie wielkie zainteresowanie i emocje.

Grupa TAURON stanowi niezwykle ważne ogniwo systemu energetycznego Polski. [EN-DMA] [G4-4] Większość energii w Grupie jest produkowana przez jednostki konwencjonalne – 5 elektrowni i 3 elektrociepłownie , skupione odpowiednio w TAURON Wytwarzanie oraz TAURON Ciepło. W 2016 r. moc  wszystkich jednostek (konwencjonalnych oraz odnawialnych) należących do Grupy TAURON wyniosła ponad 6,1 GW, czyli porównywalnie do wcześniejszego roku (6,3 GW*).

* Wartość liczona według metodologii GRI

Moc zainstalowana w MW według rodzaju wykorzystywanego paliwa
[G4-EU1] Zainstalowana moc w MW według rodzaju wykorzystywanego paliwa ŁĄCZNIE
Węgiel kamienny 5 314 5 672
Gaz ziemny i koksowniczy 160 85
Biomasa 190 190
Olej opałowy 132 90
Energia wiatru 201 201*
Energia wodna 143 143*

* Poprawiono błąd edycyjny za rok 2015 w pozycjach energia wiatru i wodna.

Zainstalowana moc w podziale na podstawowe źródła energii
[G4-EU1] Zainstalowana moc w podziale na typy jednostek wytwarzania: ŁĄCZNIE
Elektrownie [MWe] 4 610 4 850
Elektrociepłownie [MWe] 347 281
Elektrociepłownie [MWt] 1 014 1 093
Ciepłownie [MWt] 169 156
Ilość energii wyprodukowanej netto w podziale na główne źródło energii (oraz wymogi regulatora krajowego)
[G4-EU2] Energia elektryczna [GWh] Ciepło [GJ]
2016 2015 2016 2015
Węgiel kamienny 13 444 14 750 8 851 974 8 164 857
Muł 112 136 231 305 206 001
Gaz ziemny i koksowniczy 4 8 150 121 77 650
Biomasa 532 844 835 294 1 255 863
Energia wiatru 410 467 0 0
Energia wodna 377 310 0 0
Paliwa ciekłe 107 112 70 786 84 616
SUMA 14 997 16 628 10 139 480 9 788 988

Czytaj więcej o łańcuchu wartości.

Świadome i odpowiedzialne zarządzanie wpływem na środowisko naturalne oraz optymalizacja zużycia energii należą do fundamentów działalności Grupy TAURON. Ograniczanie zapotrzebowania na energię jest realizowane poprzez wprowadzanie nowych rozwiązań technologicznych i eliminowanie energochłonnych. Ważnym aspektem gospodarki energią jest bieżące monitorowanie jej zużycia. Wszelkie zauważone nieprawidłowości, nietypowe wzrosty itd. są natychmiast analizowane, co pozwala na szybką reakcję.

W rezultacie podejmowanych działań w 2016 r. całkowite zużycie energii ze źródeł nieodnawialnych w spółkach Grupy TAURON spadło o prawie 10% (rok do roku).

Wykorzystane surowce według wagi i objętości w GJ
Węgiel 152 670 893 167 174 547
Gaz ziemny i koksowniczy 314 734 237 229
Muł 1 494 420 1 554 116
Olej opałowy 1 250 012 1 343 143
Paliwa ciekłe 41 046 38 565
SUMA* 155 771 105 170 347 601

*Bez ZG Brzeszcze.

Całkowite zużycie energii ze źródeł odnawialnych w GJ
Biomasa 6 439 734 10 186 432
Energia wiatrowa 118 644 99 605
Energia wodna 23 235 20 415
SUMA 6 581 613 10 306 452
Całkowite zużycie w energii (zakupionej i własnej) w podziale na jej rodzaje w GJ
Energia elektryczna 8 081 212 6 930 523
Energia cieplna 1 221 360 446 725
SUMA 9 302 573 7 377 248

Sprzedaż energii w GJ
Energia elektryczna 55 548 102 60 551 620
Energia cieplna 10 139 480 9 788 989
SUMA 65 687 583 70 340 609

Większe zużycie energii na potrzeby własne to większe koszty. Z tego względu spółki Grupy TAURON optymalizują procesy, aby zmniejszyć energochłonność. Ważną rolę w poprawie efektywności energetycznej odgrywa monitorowanie zużycia energii w urządzeniach na poszczególnych etapach procesu jej wytwarzania. W warunkach, w których zapotrzebowanie na energię jest znacznie niższe niż zdolności wytwórcze, elektrownie stosują najbardziej wydajne technicznie i ekonomicznie urządzenia, aby uniknąć generowania strat.

W 2016 r. wskaźnik energochłonności dla spółek produkcyjnych Grupy nieznacznie wzrósł.

Intensywność zużycia energii
  [G4-EN5] TAURON Wytwarzanie TAURON Ciepło TAURON Ekoenergia
2016 2015 2016 2015 2016 2015
Wskaźnik energochłonności [%] 11,17 9,68 8,61 8,56 5,24 4,52

Sieć dystrybucyjna

Długość naziemnych i podziemnych linii transmisyjnych i dystrybucyjnych według systemu regulacyjnego [km]
[G4-EU4] Długość linii przesyłowych i dystrybucyjnych
Linie przesyłowe 44
Linie dystrybucyjne 183 854
RAZEM 183 898

[G4-EU4] Długość linii przesyłowych i dystrybucyjnych Naziemne Podziemne
Linie 220 kV 44
Linie 110 kV 10 966 118
Linie SN 40 629 23 385
Linie nN 71 710 37 046
Przyłącza nN 33 369 11 670
Linie oświetlenia ulicznego 30 713 7 841
RAZEM 187 431 80 060

[EU-DMA] TAURON Dystrybucja  od kilku lat konsekwentnie inwestuje w modernizację i rozbudowę sieci dystrybucyjnej energii elektrycznej, dzięki czemu odbiorcy będą mniej narażeni na skutki przerw w zasilaniu. Planowane inwestycje w najbliższych 10 latach w modernizację i rozbudowę istniejącej sieci (bez przyłączeń) mają łączną wartość 13,5 mld zł.

Każdego roku realizujemy tysiące projektów, których głównym celem jest poprawa bezpieczeństwa, niezawodności oraz jakości dostaw energii elektrycznej. [G4-EU4] Co roku TAURON Dystrybucja realizuje ponad 60 tys. umów o przyłączenie, aktywnie odpowiadając na potrzeby inwestycyjne klientów. Budowa nowych stacji czy rozbudowa sieci zapewniają najwyższe standardy jakości energii elektrycznej dostarczanej do odbiorców wrażliwych na przerwy w jej dostawach czy też klientów lokujących działalność w rozbudowywanych strefach ekonomicznych.

Duże inwestycje prowadzone są w zakresie modernizacji linii średnich i niskich napięć oraz wdrażania rozwiązań typu smart grid. Do budowy i ewaluacji strategii inwestycyjnych wykorzystujemy nowoczesne systemy informatyczne do zarządzania majątkiem w krótkiej i długiej perspektywie. Ma to na celu kierowanie nakładów w miejsca mające największy wpływ na poprawę bezpieczeństwa i efektywności dostaw energii elektrycznej. Jednocześnie wpływa to na poprawę jakości dostarczanej energii, a także zwiększa niezawodność sieci i możliwości rozwoju rynku prosumentów.

Inwestycje mające na celu zapewnienie niezawodności dostaw energii oraz promocję zrównoważonego rozwoju

KATEGORIA INWESTYCJI SPÓŁKA Rodzaj/nazwa inwestycji Opis inwestycji Koszty poniesione w związku z realizacją [zł] Suma wszystkich kosztów [zł]
DYSTRYBUCJA ENERGII TAURON Dystrybucja Systemy informatyczne wspomagające zarządzanie dystrybucją energii Systemy do zarządzania majątkiem sieciowym, prowadzenia ruchu sieci (np. ZMS, dziennik operacyjny, SCADA nN, Zarządzanie Pracą Brygad) 37 150 900 38 993 400
  Dynamiczne zarządzanie obciążeniami linii dystrybucyjnych WN Zwiększenie zdolności dystrybucyjnych istniejącej infrastruktury 18 000
  Jakość energii Monitorowanie jakości energii elektrycznej 1 796 500
  Analizy techniczne – diagnostyka Opracowania i prace eksperckie uczelni – m.in. wsparcie merytoryczne realizacji projektu związanego z diagnostyką transformatorów elektroenergetycznych WN/SN – DME 28 000

TECHNOLOGIE PRZESYŁU I DYSTRYBUCJI

(np. mikrosiatki, inteligentne sieci)

TAURON Dystrybucja Obrazowanie linii napowietrznych Wykonanie obrazu linii WN i SN i zdigitalizowanego modelu przestrzennego, ortofotomapy oraz analiza danych pozyskanych w 2015 r. 5 835 000 5 835 000
  Obszary modelowe Pilotaże nowych technologii w zakresie inteligentnej automatyki sieciowej, ograniczających czasy przerw w zasilaniu 3 554 120

INNOWACYJNE USŁUGI POWIĄZANE  TAURON Dystrybucja Smart City Wrocław Wdrożenie projektu smart meteringu na terenie Wrocławia i okolic 103 290 000 103  431 000
Analizy techniczne – dane pomiarowe z liczników Statyczna i dynamiczna wielowymiarowa analiza danych pomiarowych w wybranym obszarze dystrybucji energii elektrycznej  85 000

Inwestowanie w rozwój i modernizację sieci znajduje odzwierciedlenie we wskaźnikach średniego czasu trwania przerw w dostawach energii (SAIDI) oraz częstości ich występowania (SAIFI). Im niższe wartości wskaźników, tym większa niezawodność sieci. W 2016 r. zarówno SAIDI, jak i SAIFI . Średni czas trwania przerw w dostawie energii skrócił się o ponad 100 min w stosunku do 2015 r.

Średni czas trwania przerw w dostawie energii
[G4-EU29] TAURON Dystrybucja

SAIDI minuty/odbiorcę/rok

Planowane 53,05 69,42
Nieplanowane bez katastrofalnych 134,85 207,35
Nieplanowane z katastrofalnymi 135,08 238,67

Znacznemu zmniejszeniu uległa także średnia częstość przerw w dostawach energii.

Częstość przerw w dostawie energii
[G4-EU28] TAURON Dystrybucja

SAIFI
liczba przerw/odbiorcę/rok

Planowane 0,40 0,46
Nieplanowane bez katastrofalnych 2,57 3,08
Nieplanowane z katastrofalnymi 2,57 3,10

Ostatnie lata to okres intensywnej rozbudowy i modernizacji infrastruktury dystrybucyjnej wraz z budową nowoczesnych dyspozycji sieciowych oraz usprawnianiem pracy brygad. Wszystko to w celu poprawy niezawodności sieci, polepszenia parametrów jakościowych energii elektrycznej oraz skrócenia przerw w jej dostawach.

Dystrybucja energii elektrycznej na duże odległości nieodłącznie wiąże się z jej stratami. Ich wyeliminowanie jest niemożliwe, jednak wskutek prowadzonych inwestycji i konserwacji TAURON Dystrybucja stale poprawia efektywność. W 2016 r. poziom strat energii (rozumiany jako suma strat technicznych i nietechnicznych) był na niższym poziomie niż w 2015 r.

Straty przesyłowe i dystrybucyjne jako procent całkowitej energii przesłanej/dystrybuowanej
[G4-EU12]

Warto zaznaczyć, że do strat nietechnicznych, wynikających m.in. z błędów układów pomiarowych lub nieprawidłowej ewidencji sprzedanej energii, zalicza się również nielegalny pobór energii z sieci (tzw. kradzieże prądu). TAURON Dystrybucja prowadzi we współpracy z Policją akcję społeczną „Włącz stop dla nielegalnego poboru energii elektrycznej”, zwalczającą to zjawisko.

DOBRA PRAKTYKA - Akcja społeczna „Włącz stop dla nielegalnego poboru energii elektrycznej”

[EU-DMA] Akcja skierowana w szczególności do Policji, Straży Miejskiej, zarządców nieruchomości i klientów TAURON Dystrybucja, mająca na celu zapewnienie bezpieczeństwa klientów i ciągłości dostaw energii elektrycznej poprzez walkę z jej nielegalnym poborem (NPEE). W kampanię zaangażowało się Centrum Inspekcji Energetycznej. W 2016 r. odbyło się 5 konferencji dotyczących przeciwdziałania NPEE. Podczas nich z podstaw wykrywania i zwalczania nielegalnego poboru energii elektrycznej przeszkolono 450 policjantów, zarządców nieruchomości i samorządowców. Ponadto wydano książkę pt. Teoretyczne i praktyczne aspekty przestrzegania prawa energetycznego. Nielegalny pobór energii i inne nadużycia na rynku energetycznym. Monografia była rezultatem konferencji, która odbyła się na Uniwersytecie Jagiellońskim w 2015 r.

Dążymy do innowacyjności

[EU-DMA] W dłuższej perspektywie czasowej budowanie przewagi konkurencyjnej w sektorze energetycznym nierozerwalnie wiąże się z innowacyjnością.  Badania i rozwój pełnią istotną rolę w kształtowaniu przyszłego oblicza Grupy TAURON. Wdrażanie nowoczesnych technologii, produktów i usług będzie intensyfikowane w całym łańcuchu wartości.

Budowanie innowacyjnej kultury organizacyjnej i zachęcanie pracowników do zgłaszania swoich pomysłów jest ważnym elementem Strategii Grupy TAURON na lata 2016-2025. W tym celu powstała w intranecie Strefa Innowacji, będąca swoistym bankiem nowatorskich pomysłów pracowniczych.

Najważniejsze inicjatywy i projekty badawczo-rozwojowe prowadzone w Grupie TAURON w 2016 r.

PILOT MAKER

TAURON inwestuje nie tylko w tradycyjne projekty B+R, ale i w startupy. Jednym z takich przedsięwzięć jest udział w programie Pilot Maker. Liderem projektu jest firma techBrainers, a partnerem głównym – TAURON Polska Energia. W przedsięwzięciu biorą też udział firmy Kross i Amplus. Pilot Maker otrzymał blisko 6 mln zł dofinansowania w ramach konkursu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości – Scale UP. Założeniem konkursu było połączenie potencjału startupów z doświadczeniem, infrastrukturą i zasobami dużych przedsiębiorstw.

MOBISTYLE

To międzynarodowy projekt badawczo-rozwojowy, funkcjonujący w formule konsorcjum przemysłowo-naukowego i finansowany ze środków europejskich. Jego pełna nazwa brzmi „Motywowanie użytkowników końcowych do zmiany zachowania przez zaangażowanie narzędzi ICT i usług informacyjnych dotyczących wykorzystania energii, środowiska wewnętrznego, zdrowia i stylu życia”. Nadrzędnym celem projektu jest wprowadzenie na rynek rozwiązań technologicznych, które pozwolą pozytywnie wpłynąć na zachowania klientów poprzez wzrost ich świadomości i poczucia własności. Rezultaty pracy partnerów przemysłowych (m.in. Whirlpool oraz TAURON) i środowisk naukowych z Holandii, Słowenii, Włoch oraz Danii zostaną zaprezentowane w całej Europie. W Polsce inicjatywa zostanie wdrożona w ramach Smart City Wrocław.

CERES

TAURON Wydobycie wspólnie z Głównym Instytutem Górnictwa w Katowicach oraz pięcioma międzynarodowymi partnerami naukowymi podpisał porozumienie o wspólnej realizacji projektu badawczego „Przetwórstwo odpadów pogórniczych i elektronicznych – Nowe zasoby dla zrównoważonej przyszłości” (CEReS). Ma on na celu ograniczenie zagrożeń środowiskowych związanych ze składowaniem wysokozasiarczonych odpadów pogórniczych poprzez opracowanie innowacyjnych rozwiązań technologicznych. Nowe podejście zakłada, że wspomniane odpady będą stanowić tanie źródło roztworu do ługowania cennych metali z odpadów elektronicznych PCB. Taki proces zapewni stabilizację właściwości odpadów pogórniczych oraz umożliwi selektywny odzysk metali nieszlachetnych z odpadów elektronicznych PCB, w tym pierwiastków ziem rzadkich. W projekcie zostaną zastosowane odpady pogórnicze pochodzące z zakładów TAURON Wydobycie.

ENERGIA DLA MOBILNOŚCI

TAURON Dystrybucja i Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie rozpoczęli współpracę w zakresie badań i rozwoju technologii ładowania autobusów elektrycznych. Podczas pierwszego etapu testowana będzie infrastruktura ładowania typu plug-in. Rozwój elektromobilności wymaga również rozwoju i dostosowania sieci dystrybucyjnych, dlatego przedmiotem badań będzie m.in. wpływ ładowania na jakość energii elektrycznej w sieci oraz wydajność często ładowanych baterii. Następnie zostanie uruchomiona pilotażowa stacja ładowania i szybkiej wymiany baterii dla autobusów elektrycznych.