Jako duży podmiot gospodarczy, funkcjonujący w strategicznym dla kraju sektorze, mamy świadomość skali naszego oddziaływania na otoczenie.

Posiadanie przez nas wielu grup interesariuszy wiąże się z mnogością relacji, jakie staramy się budować z każdą z nich.

W każdym przypadku budujemy współpracę w oparciu o wartości PRO – Partnerstwa, Rozwoju i Odwagi, aby jak najefektywniej realizować wspólne cele. Inicjatywy na tym polu są przeprowadzane zarówno przez poszczególne spółki Grupy, jak i Fundację TAURON.

Aktywnie realizujemy politykę dobrego sąsiedztwa

Liczne aktywa Grupy TAURON rozlokowane w południowo-zachodniej Polsce – elektrownie, elektrociepłownie, kopalnie, sieci dystrybucyjne – sprawiają, że czujemy się współodpowiedzialni za otoczenie, w którym one funkcjonują.

Spółki Grupy budują relacje ze społecznościami lokalnymi, zarówno w sferze minimalizacji oddziaływania na środowisko naturalne, jak i w obszarze angażowania mieszkańców sąsiadujących z zakładami TAURON.

[SO-DMA] Podejście  zarządcze do współpracy ze społecznościami lokalnymi ujęto w strategiach zarządzania komunikacją dla poszczególnych projektów inwestycyjnych; strategie te muszą być zgodne z Zasadami Współpracy w Obszarze Zarządczym Komunikacji Zewnętrznej i Wewnętrznej w Grupie TAURON. Zasady komunikowania się ze społecznościami lokalnymi uwzględniają wymagania Polityki informacyjnej dla Grupy TAURON. Dotyczy to zwłaszcza zasad komunikacji w obszarze zarządzania informacją giełdową i relacjami inwestorskimi oraz zasad komunikacji w sytuacjach kryzysowych.

[G4-SO1] W 2016 r. w Grupie TAURON miało miejsce blisko 100 wydarzeń skierowanych do różnych grup interesariuszy. W 12% z nich były zaangażowane społeczności lokalne.

DOBRA PRAKTYKA - Nie znasz, nie otwieraj

Kampania edukacyjna poruszająca problem stosowania nieuczciwych praktyk przez przedstawicieli handlowych oferujących zakupy bądź umowy w ramach sprzedaży bezpośredniej. Akcja przedstawia problem w szerokim kontekście, ujmując rynek energii elektrycznej jako jeden z najbardziej zagrożonych powyższymi działaniami. Inicjatywa jest skierowana do osób starszych, będących jedną z grup wrażliwych klientów.

Działania w 2016 r.:

1. Czerwiec i listopad/grudzień – kampania ATL/BTL (telewizja regionalna, radio lokalne, prasa lokalna), grupa docelowa 55+. Dotarcie do ok. 10 mln osób, w dużej mierze seniorów.
  2. Kinowtorek Seniora – akcja realizowana od września do grudnia w prawie 50 kinach. W wyznaczony wtorek każdego miesiąca seniorzy mieli prawo do zakupu biletów w niższych cenach. Przed seansem zobaczyli spot edukacyjny „TAURON nie chodzi po domach…”. Łącznie w ramach akcji kina odwiedziło ok. 20 tys. seniorów.
  3. W 20 wykładach red. Fajbusiewicza „Nie znasz, nie otwieraj”, zorganizowanych w październiku i listopadzie, uczestniczyło łącznie ponad 1000 osób. Akcji towarzyszyła lokalna reklama: plakaty, zaproszenia, zapowiedzi w portalach internetowych. Rozdano dyplomy aktywnym działaczom na rzecz seniorów.

DOBRA PRAKTYKA - Współudział w obchodach Światowego Dnia Ziemi

Głównym punktem imprezy, zorganizowanej we współpracy z Centrum Kultury i Sportu w Krzeszowicach, była kolorowa parada dzieci przebranych w stroje żabek. Inspiracją dla wydarzenia było odkrycie w Kopalni Wapienia „Czatkowice” skamieliny prażaby. Jest to  największa impreza dla dzieci w całej gminie Krzeszowice.

Dobra praktyka – Akcja Bocian nasz

Bociany coraz częściej budują gniazda na słupach energetycznych. Niestety, sieć energetyczna  zagraża ich życiu. Niebezpieczeństwo dla ptaków i ich młodych stwarzają zwłaszcza nieizolowane przewody elektryczne. Co więcej, bocianie domostwa, rozbudowywane rok po roku, potrafią ważyć nawet kilkaset kilogramów, dlatego mogą być przyczyną poważnych awarii sieci energetycznych.

Każdego roku oczyszczamy gniazda i wynosimy je na specjalne kojce, powyżej przewodów, w których płynie prąd. Pozwala to młodym bocianom dorastać w bezpiecznym gnieździe, a TAURON Dystrybucja utrzymać sieci energetyczne w dobrym stanie technicznym. Dodatkowo organizujemy szkolenia dla pracowników, aby wiedzieli, jak najlepiej opiekować się ptakami, profesjonalnie przygotować gniazdo i bezpiecznie umieścić je na platformie. Ranne zwierzęta, które np. wypadły z gniazda, są przewożone przez energetyków do specjalistycznych ośrodków. Ponadto, w czasie ubiegłorocznego ataku zimy wielu pracowników spółki zajmowało się dożywianiem bocianów.

Szlachetna paczka

Szlachetna Paczka to ogólnopolski program pomocy rodzinom znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej, realizowany przez Stowarzyszenie WIOSNA od 2000 r. W 2016 r. TAURON Wydobycie, już po raz kolejny, zorganizował Szlachetną Paczkę dla rodzin z Jaworzna oraz Libiąża. Dzięki zaangażowaniu pracowników spółki udało się przygotować paczki, w których znalazły się rzeczy potrzebne rodzinom. Akcja wpływa na pozytywny wizerunek firmy wśród pracowników i w jej otoczeniu.

Rozwijamy partnerstwa z ośrodkami akademickimi

TAURON podejmuje szereg inicjatyw na rzecz wypracowania optymalnego modelu współpracy pomiędzy nauką a przemysłem – odpowiadającego potrzebom Grupy i umożliwiającego pełne wykorzystanie potencjału polskich badaczy. Ważnymi celami współpracy z ośrodkami akademickimi są ponadto zapobieganie powstawaniu luki kompetencyjnej i pozyskiwanie kadr świadomych wyzwań stojących przed energetyką jutra.

Współpraca obejmuje następujące uczelnie:

• Politechnika Śląska;
  • Uniwersytet Śląski;
  • Akademia Górniczo-Hutnicza;
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach;
  • Uniwersytet Jagielloński;
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie;
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu;
  • Politechnika Opolska;
  • Politechnika Warszawska;
  • Politechnika Wrocławska;
  • Politechnika Częstochowska;
  • Politechnika Krakowska;
  • Wyższa Szkoła Biznesu w Dąbrowie Górniczej.

Na mocy podpisanych porozumień z uczelniami, w ramach działań promujących kształcenie kadr dla energetyki, realizowane są inicjatywy dotyczące uzgadniania tematów badawczych do realizacji w formie prac dyplomowych i naukowo-badawczych, organizacji praktyk i staży studenckich, wzajemnego prezentowania i promowania osiągnięć, współpracy mającej na celu unowocześnianie procesów dydaktycznych i programów kształcenia, współpracy w zakresie zatrudniania studentów i absolwentów, organizowania i uczestnictwa w studiach podyplomowych i doktoranckich, szkoleniach specjalistycznych oraz innych formach podnoszenia kwalifikacji, a także inicjatywy polegające na  wspólnej realizacji projektów badawczych.

TAURON od wielu lat współpracuje także z placówkami oświatowymi z różnych części Polski. W ramach współpracy organizowane są wizyty edukacyjne dla uczniów (m.in. w stacjach elektroenergetycznych), panele dyskusyjne i prelekcje dla uczniów i nauczycieli, warsztaty rozwijające kompetencje społeczne czy praktyki zawodowe. Szkoły otrzymują również pomoc Fundacji TAURON w doposażeniu laboratoriów w sprzęt niezbędny do prowadzenia doświadczeń związanych z energią elektryczną.

W ramach współpracy z ponad 50 placówkami edukacyjnymi (szkoły wyższe, średnie i zawodowe) uczniowie, studenci i absolwenci mogą liczyć na praktyki i staże w TAURON. Tylko w 2016 r. z tej formy edukacji skorzystało ponad 1000 osób.

Ponadto corocznie organizujemy konkurs na najlepszą pracę magisterską związaną z konkretnym obszarem. W roku 2016 odbyła się III edycja konkursu, której tematem przewodnim był rozwój i eksploatacja inteligentnych sieci elektroenergetycznych.

W ramach współpracy od 2013 r. organizowane są również warsztaty dla dziekanów Wydziałów Elektrycznych i Energetycznych, dyrektorów instytutów badawczych oraz przedstawicieli spółek Grupy.

DOBRA PRAKTYKA - Akademia Wiedzy TAURON Dystrybucja

Głównymi zadaniami powstałej w 2009 r. Akademii Wiedzy TAURON Dystrybucja jest promowanie spółki jako pożądanego pracodawcy, współpraca z uczelniami wyższymi, a także dzielenie się ze studentami praktyczną wiedzą, stanowiącą niezbędne uzupełnienie wiedzy teoretycznej. Pracownicy spółki, pełniący jednocześnie funkcję trenerów wewnętrznych, prowadzą prelekcje dla studentów uczelni technicznych, m.in. na Politechnice Częstochowskiej, Politechnice Śląskiej oraz Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Wykłady, cieszące się dużą popularnością, są skoncentrowane na praktycznych przykładach i umożliwiają poznanie specyfiki współczesnej energetyki oraz lepsze przygotowanie się do zawodu.

Usprawniamy mechanizmy współpracy z naszymi dostawcami

Dostawcy to jedna z najliczniejszych grup interesariuszy Grupy TAURON. Każdego roku prowadzimy tysiące przetargów, dlatego poprawa efektywności zakupów to dla nas nadal jedno z najważniejszych wyzwań.

W 2016 r. zostały przyjęte „Wartości Grupy TAURON – PRO”, które m.in. stanowią drogowskazy w relacjach z partnerami biznesowymi.

Wartości PRO w zakupach

PARTNERSTWO
  • Jesteśmy partnerami dla wykonawców
  • Tworzymy partnerskie relacje pomiędzy pracownikami komórek zakupowych w różnych spółkach (wspólne szkolenia, studia podyplomowe)
  • Dążymy do tego, aby udział w postępowaniach przetargowych był jak najbardziej intuicyjny
ROZWÓJ
  • Chcemy się rozwijać z wykonawcami i dzięki nim
  • Wdrażanie lub wyprzedzanie trendów panujących na rynku towarzyszących zakupom (elektronizacja procesu, elektroniczne fakturowanie)
ODWAGA
  • Odważnie rozmawiamy o naszych niedociągnięciach, słuchamy o nich, żeby dążyć do poprawy
  • Aktywnie słuchamy uwag wykonawców oraz współpracowników i wprowadzamy zmiany w obszarze zakupowym
Platforma Zakupowa Grupy TAURON

Platforma Zakupowa jest systemem, który pozwala efektywnie prowadzić politykę zakupową w Grupie TAURON przez 14 spółek wchodzących w jej skład. To ogromna machina, niezwykle ważna dla całej Grupy. Jej efektywność przekłada się bezpośrednio na wyniki finansowe i wskaźniki ekonomiczne wszystkich spółek.

Poza wspólnym systemem obowiązuje wspólny regulamin udzielania zamówień wraz ze spójnymi wzorcami dokumentów dedykowanych procesowi zakupowemu. Dzięki temu zasady udziału w przetargach są jasne, przejrzyste i jednolite dla wszystkich spółek Grupy.

Duży nacisk jest położony na elektronizację postępowań przetargowych. W postępowaniach elektronicznych wykonawcy składają oferty bezpośrednio w systemie, bez konieczności ponoszenia kosztów związanych z ich dostarczeniem do siedziby TAURON. Wszelka korespondencja towarzysząca przebiegowi procesu zakupowego odbywa się również poprzez Platformę Zakupową.

W Grupie TAURON funkcjonuje system Elektronicznej Kwalifikacji Kontrahentów, w ramach którego wyznaczono Kwalifikowane Kategorie Zakupowe. W 2016 r. uruchomiono 23 Postępowania Kwalifikacyjne, co pozwoliło na zmniejszenie pracochłonności na etapie prowadzenia postępowań przetargowych poprzez zmniejszenie liczby dokumentów potrzebnych do weryfikacji ofert, co w konsekwencji gwarantuje szybszy wybór najkorzystniejszej oferty.

Wśród licznych zalet elektronicznego procesowania kwalifikacji można wskazać prostszą i mniej formalną komunikację z dostawcami, oszczędność czasu po stronie zamawiającego, oszczędność kosztów dla wszystkich uczestników procesu, a także efektywniejszy nadzór nad całym procesem kwalifikacji w rozproszonej organizacji. Baza Kwalifikowanych Kontrahentów (BKK) umożliwia także dokonywanie bieżącej oceny współpracy z dostawcami, a poprzez stały dostęp do historii ocen pozwoli także kontrolować, czy współpraca z danym dostawcą się poprawia, czy pogarsza. Z kolei dla wykonawców przynależność do BKK to prestiż, wygoda oraz oszczędność czasu i pieniędzy.

Aktualnie prowadzimy prace związane z wdrożeniem e-faktury, co pozwoli na uzyskanie dodatkowych oszczędności operacyjnych zarówno po stronie zamawiającego, jak i dostawców. E-faktura to szansa na poprawę przepływu należności oraz zwiększenie bezpieczeństwa.

W 2016 r. powstały 54 strategie zakupowe dla kategorii skonsolidowanych (zakup na rzecz co najmniej dwóch spółek) oraz kluczowych (zakup o istotnym znaczeniu dla spółki) w spółkach Grupy.

Skala funkcjonowania obszaru zakupów w Grupie TAURON
PODSTAWOWE DANE W ZAKRESIE FUNKCJONOWANIA OBSZARU ZAKUPOWEGO GRUPY TAURON ZA ROK 2016
Liczba kontrahentów w bazie 23 000
Liczba kont użytkowników zewnętrznych 15 000
Liczba kategorii zakupowych 627
Liczba zapytań ofertowych (w skali roku) 10 000
Wykorzystanie narzędzi elektronicznych jako istotny element procesu poprawy efektywności w obszarze zakupów
STATYSTYKI W ZAKRESIE WYKORZYSTANIA NARZĘDZI ELEKTRONICZNYCH ZA ROK 2016 (ŚREDNIA DLA GRUPY TAURON)
Udział zamówień przeprowadzonych w formie elektronicznej (ilościowo) [%] 79
Udział zamówień udzielonych z wykorzystaniem aukcji elektronicznych (wartościowo) [%] 31,6
Oszczędności z aukcji (różnica między wartością najkorzystniejszych ofert przed i po aukcji elektronicznej) [%] 15,2
Oszczędności z aukcji [mln zł] 158,1
Liczba dostawców
Liczba aukcji
Liczba użytkowników
Liczba RFX
Orientacyjna wartość oszczędności uzyskanych w wyniku aukcji elektronicznych

mln zł

Średnia liczba ofert na zadanie w postępowaniu o udzielenie zamówienia

Prowadzimy regularny dialog z naszymi interesariuszami

Aby jak najlepiej odpowiadać na potrzeby i oczekiwania naszych interesariuszy, Grupa TAURON prowadzi aktywny dialog z otoczeniem. W zależności od grupy interesariuszy dobierane są różne kanały kontaktu. W każdym przypadku staramy się, by komunikacja nie była jednostronna i aby interesariusze mieli możliwość przekazywania informacji zwrotnej.

Sztandarowym przykładem prowadzonej polityki dialogu z otoczeniem jest proces przygotowywania raportu rocznego. W 2016 r., podobnie jak w latach ubiegłych, staraliśmy się w niego zaangażować jak najwięcej naszych interesariuszy. Dzięki temu otrzymaliśmy wiarygodną informację zwrotną dotyczącą zawartości publikacji.

Na wyróżnienie z pewnością zasługuje również dialog z pracownikami, w tym ze stroną społeczną. Tylko w 2016 r. w spółkach Grupy TAURON odbyły się 384 spotkania z organizacjami związkowymi. Ponadto w strukturach spółki matki został powołany Rzecznik Dialogu Społecznego, będący swoistym łącznikiem między pracodawcą a stroną społeczną. Jego nadrzędnym zadaniem jest koordynacja dialogu społecznego w Grupie TAURON oraz opracowanie koncepcji budowania porozumienia pomiędzy stronami dialogu.

Spółki Grupy TAURON organizują także spotkania dla społeczności lokalnych, w których funkcjonują ich zakłady. Przykładowo w spotkaniach organizowanych przez TAURON Wydobycie uczestniczą społeczności z Jaworzna oraz Libiąża. Spotkania mają charakter informacyjny i dotyczą prowadzonego wydobycia oraz jego wpływu na otoczenie.

DOBRA PRAKTYKA - konferencje energetyczno-samorządowe

Od lat TAURON organizuje także konferencje energetyczno-samorządowe. Mają one na celu rozszerzenie współpracy z partnerami z samorządów, naukowcami i przedsiębiorcami oraz lepsze poznanie problemów nurtujących wszystkie strony. Podczas konferencji omawiane są tematy związane z bezpieczeństwem energetycznym, iluminacją obiektów dla lepszej ich ekspozycji i poprawy bezpieczeństwa, oszczędnością energii, nowymi innowacyjnymi rozwiązaniami, propagowaniem wiedzy z zakresu energetyki i zagadnień prawnych.