[PR-DMA] [G4-8] Zorientowanie na klienta to jeden z dwóch wiodących kierunków Strategii zrównoważonego rozwoju Grupy TAURON.

Troskę o ponad 5,5 mln klientów Dystrybucji i 5,3 mln klientów Sprzedaży wyraża wizja Grupy TAURON, zgodnie z którą mamy ambicję być firmą, która najlepiej w polskiej branży energetycznej odpowiada na potrzeby klientów.

Liczba klientów indywidualnych i biznesowych
Typ odbiorcy Obszar Sprzedaży Przesył i Dystrybucja
Indywidualny 4 915 285 4 974 079
Biznesowy (z instytucjami włącznie) 404 441 500 108
SUMA 5 319 726 5 474 187

Standardy obsługi klienta w Grupie TAURON

Opinia klientów jest niezwykle istotna, dlatego TAURON od kilku lat bada ich satysfakcję, ze szczególnym uwzględnieniem jakości obsługi we wszystkich kanałach kontaktu. Badania są prowadzone oddzielnie dla klientów indywidualnych, biznesowych oraz małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP).

Wyniki z roku na rok są coraz lepsze i stawiają TAURON w roli lidera branży. Wraz z zadowoleniem klientów rośnie także ich lojalność, co jest szczególnym dowodem na to, że w czasach nasilonej konkurencji klienci darzą nas zaufaniem.

W 2016 r. badanie satysfakcji dla TAURON Obsługa Klienta przeprowadziła firma TNS Polska.

Wyniki badań satysfakcji klienta
  [G4-PR5] 2016 2015 2014
Klienci zadowoleni ze współpracy z firmą TAURON 80% – klienci indywidualni 79% – klienci indywidualni 76% – klienci indywidualni
73% – klienci MŚP 70% – klienci MŚP 72% – klienci MŚP
75% – klienci biznesowi 75% – klienci biznesowi 72% – klienci biznesowi
Klienci zadowoleni z obsługi 82% – klienci indywidualni 80% – klienci indywidualni 81% – klienci indywidualni
76% – klienci MŚP 76% – klienci MŚP 76% – klienci MŚP
84% – klienci biznesowi 83% – klienci biznesowi 81% – klienci biznesowi

Wyniki badań satysfakcji i lojalności klientów indywidualnych

Wychodzenie naprzeciw potrzebom klientów defaworyzowanych i odbiorców wrażliwych

TAURON podejmuje liczne działania na rzecz klientów defaworyzowanych, m.in. przystosowuje stacjonarne Punkty Obsługi Klienta (POK) do potrzeb osób z niepełnosprawnością (podjazdy, poczekalnie), dostosowuje strony internetowe do potrzeb osób niedowidzących, szkoli pracowników POK z języka angielskiego w celu obsługi klientów obcojęzycznych.

Wśród grup wrażliwych znajdują się także seniorzy, dlatego w 2016 r. Zespół Rzecznika Praw Klienta w TAURON Polska Energia kontynuował zapoczątkowaną rok wcześniej akcję Energia dla seniora.

Inicjatywa ma na celu edukowanie seniorów, którzy są szczególnie podatni na działania nieuczciwych sprzedawców energii. Akcja opiera się na współpracy międzysektorowej – biznesu, administracji publicznej reprezentowanej przez rzeczników konsumentów, uniwersytetów III wieku, klubów seniora oraz związków emerytów i rencistów. W jej ramach organizowane są zarówno wykłady dla szerokiego grona słuchaczy, jak i kameralne spotkania edukacyjne. Do końca 2016 r. zrealizowano 11 warsztatów, podczas których wyedukowano ok. 600 seniorów.

Akcja Energia dla seniora została wyróżniona przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu jako jedno z 10 najlepszych działań edukacyjnych biznesu w Polsce.

W 2016 r. Zespół Rzecznika Praw Klienta w TAURON Polska Energia podjął współpracę z ośrodkami pomocy społecznej i organizuje warsztaty dla asystentów rodzin, pracowników socjalnych i innych pracowników tych placówek.

Pilotażowe warsztaty zostały ocenione bardzo wysoko, w związku z tym zdecydowano, że w 2017 r. akcja będzie kontynuowana. Warsztaty będą realizowane na obszarze działania Grupy TAURON w czterech województwach: małopolskim, śląskim, opolskim i dolnośląskim.

Cykl warsztatów „Energia dla Seniora”

Obsługa reklamacji

Cenne źródło informacji o jakości świadczonych usług stanowią reklamacje. Wpływają one tradycyjną pocztą, e-mailem, telefonicznie, za pomocą formularzy zamieszczonych na stronie internetowej oraz za pośrednictwem eBOK. Następnie są rejestrowane w systemie SOD/ZEFIR.

Wszystkie uwagi i reklamacje traktujemy poważnie – czas i sposób reakcji określają restrykcyjne wewnętrzne procedury. Zgodnie z nimi każdy sygnał od klienta dotyczący naszych usług jest dokładnie analizowany w celu prawidłowej identyfikacji przyczyn niezgodności oraz określenia miejsca ich powstania. Wystąpienie nieprawidłowości jest zgłaszane do odpowiedniego działu, ten odpowiada za działania korygujące, mające na celu rozpatrzenie reklamacji, oraz za udzielenie odpowiedzi.

Efektem końcowym są działania zapobiegawcze, dzięki którym będzie można uniknąć takich sytuacji w przyszłości. Zdiagnozowane przypadki, podjęte działania korygujące i zapobiegawcze są zawarte w cyklicznie weryfikowanych pod względem powtarzalności kartach diagnozy przyczyn reklamacji.

W celu jak najlepszego zrozumienia perspektywy klienta od 2013 r. w TAURON Dystrybucja i TAURON Obsługa Klienta prowadzone są cykliczne warsztaty przygotowywane na bazie reklamacji. Wspólnie z pracownikami obszarów, których dotyczyła dana reklamacja, analizowane są przyczyny i możliwe alternatywne rozwiązania.

Powyższe procedury stanowią realizację idei organizacji uczącej się.

Odpowiedzialność wobec klienta

[G4-PR8] Wprowadzając wszelkie  udogodnienia i usprawnienia, wielką wagę przywiązujemy do bezpieczeństwa danych naszych klientów.

W 2016 r. miał miejsce jeden wewnętrzny incydent zarejestrowany przez Biuro Bezpieczeństwa IT w TAURON Obsługa Klienta, w przypadku którego zidentyfikowano przyczynę leżącą po stronie firmy. Jednocześnie, podobnie jak rok wcześniej, [G4-PR8] w Grupie TAURON nie miała miejsca utrata danych klientów.

W 2016 r. centralny system billingowy AUMS EDO, wdrożony przez TAURON Obsługa Klienta, został nagrodzony w konkursie „Lider 2015”, zorganizowanym przez „Gazetę Bankową”. System należy do najbardziej zaawansowanych technologicznie rozwiązań informatycznych w kraju.

Centralny system billingowy jest łatwiejszy w zarządzaniu, generuje mniejsze koszty, a przede wszystkim jest bezpieczniejszy niż systemy rozproszone (zastępuje 12 odrębnych rozwiązań). System AUMS EDO pozwolił na ujednolicenie dokumentów, typów rozliczeń i procesów obsługowych. W rezultacie klienci, niezależnie od tego, jaki sposób komunikacji z firmą wybiorą, zostaną obsłużeni kompleksowo.

Wzrost jakości usług świadczonych przez TAURON Obsługa Klienta potwierdzają stale rosnące wskaźniki zadowolenia klientów, jak również Certyfikat Jakości Obsługi Konsumenta, przyznany spółce we wrześniu 2015 r. przez Federację Konsumentów.

Stale rozwijamy ofertę w odpowiedzi na potrzeby klientów

TAURON systematycznie bada oraz analizuje oczekiwania klientów i na tej podstawie buduje oferty produktowe.

Sukcesem okazała się nowatorska na polskim rynku energii oferta „Serwisant 24 h” oraz „Prąd z Elektrykiem 24 h”, z których  skorzystało ponad pół miliona klientów. Dotychczasowe pakiety zostały wzbogacone o usługi szklarza, ślusarza i hydraulika. Wybór akurat tych trzech specjalistów poprzedzono analizą rynku usług serwisowych. Potwierdziła ona, że interwencje tych fachowców są najczęściej zamawiane przez klientów.

Ponadto w nowych pakietach klienci mają zagwarantowane to, co cenili w usługach Grupy TAURON już wcześniej. „Prąd z Serwisantem 24 h PLUS” łączy atrakcyjną cenę energii elektrycznej z usługą naprawy instalacji elektrycznej oraz sprzętu AGD, RTV, PC lub urządzeń biurowych. Usługą oferowaną na podobnych warunkach jest „Gaz z Serwisantem Gazowym 24 h PLUS”. Dotyczy naprawy instalacji i urządzeń gazowych. Wspomniane usługi są przeznaczone dla gospodarstw domowych oraz dla sektora małych i średnich przedsiębiorstw.

Dla klientów biznesowych szczególnie ważne jest wsparcie i doradztwo. Dlatego TAURON Sprzedaż oddelegował do obsługi tej kategorii klientów dedykowanych doradców, którzy wspierają ich w wyborze najkorzystniejszych rozwiązań związanych z zakupem energii.

W 2016 r. TAURON Wydobycie wprowadził do oferty nowe paliwo węglowe o wysokiej jakości – ekogroszek. TAURON Ekogroszek wyróżnia się bardzo dobrymi parametrami jakościowymi przy zachowaniu atrakcyjnej ceny. Wysoka wartość opałowa (26 MJ/kg), niski indeks spiekalności i minimalna ilość powstającego w toku spalania popiołu gwarantują efektywne ogrzewanie, niskie zużycie surowca i bezawaryjną pracę urządzeń grzewczych. Produkt posiada certyfikat jakości Instytutu Chemicznej Przeróbki Węgla.

Obecnie klient może być też prosumentem, a więc nie tylko odbiorcą energii, ale również partnerem w zakresie jej odsprzedaży. TAURON Fotowoltaika umożliwia sfinansowanie budowy instalacji w dogodnych ratach oraz gwarantuje odbiór nadwyżki wyprodukowanej energii elektrycznej.

Przestrzegamy wysokich standardów etycznych w komunikacji

Obecnie, w warunkach niezwykle dużej i często agresywnej konkurencji na rynku, prawdziwe i trwałe relacje z klientem budowane są na wzajemnym zaufaniu.

Przyjmując takie założenie, konstruujemy oferty tak, aby jasno pokazywały korzyści płynące z ich wyboru, a jednocześnie klarownie przedstawiały prawa i obowiązki wynikające z podpisania umowy sprzedażowej. W razie pytań lub wątpliwości klient zawsze może skontaktować się z doradcą TAURON pod numerem 555 444 555, gdzie uzyska wszelkie niezbędne informacje.

W TAURON Sprzedaż trwają prace nad wewnętrznymi procedurami systematyzującymi komunikację sprzedażową. Obecnie każda oferta jest szczegółowo konsultowana z działem prawnym spółki, który sprawdza jej przejrzystość i zgodność z przepisami prawa, tj.:

• Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji;
  • Ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym;
  • Ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów;
  • Kodeksu Cywilnego;
  • Ustawy o ochronie niektórych praw konsumenckich oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny;
  • Ustawy o ochronie danych osobowych.

[G4-PR4] [G4-PR7] W 2016 r. w Grupie TAURON nie wystąpił ani jeden przypadek niezgodnej z przepisami komunikacji marketingowej lub oznakowania usługi czy produktu skutkujący koniecznością płacenia kary.

W Polsce ponad 450 firm posiada koncesję na obrót energią elektryczną, ale zaledwie 7 może pochwalić się tytułem Certyfikowanego Sprzedawcy Energii, przyznawanym przez Towarzystwo Obrotu Energią na podstawie audytów przeprowadzanych przez TÜV Rheinland Polska. W trakcie procedury przyznawania certyfikatu sprawdza się, czy dana firma spełnia wymagania określone w dokumencie Dobre Praktyki Sprzedawców Energii Elektrycznej. Spółka TAURON Sprzedaż otrzymała wspomniany prestiżowy atest w kwietniu 2015 r.

Kanały komunikacji z klientem

Różne grupy klientów preferują odmienne narzędzia i kanały komunikacji. Naszym celem jest, aby nasi obecni i przyszli klienci mieli łatwy dostęp do informacji.

Jesteśmy dostępni:

• w ramach Telefonicznej Obsługi Klienta pod numerami:
    • 32 606 0 606 – obsługa klienta; dni robocze w godz. 7.00-18.00;
    • 991 – pogotowie energetyczne; 24/7;
    • 555 444 555 – oferty i promocje; dni robocze w godz. 7.00-18.00;
  • Punktach Obsługi Klienta – punkty stacjonarne w 36 miastach na terenie dystrybucyjnym TAURON; czynne w dni robocze w godz. 8.00-16.00;
  • w internecie:
    • eBOK – elektroniczne Biuro Obsługi Klienta; dostępne 24/7 po zalogowaniu;
    • eBiuro dla firm – całodobowy dostęp do faktur i raportów o zużyciu energii;
    • strona internetowa – na stronie jest dostępny formularz kontaktowy, po którego wypełnieniu pracownik TAURON kontaktuje się z klientem w celu rozwiązania sprawy.

TAURON Dystrybucja od lat prowadzi działania edukacyjne dotyczące zasad bezpieczeństwa i udzielania pierwszej pomocy oraz buduje świadomość zagrożeń związanych z niewłaściwym użytkowaniem energii elektrycznej. Informacje na ten temat można znaleźć TUTAJ.

Sztandarową akcją edukacyjno-informacyjną, nagradzaną w wielu konkursach z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu, jest program Bezpieczniki TAURONA.

DOBRA PRAKTYKA - Bezpieczniki TAURONA

Bezpieczniki TAURONA. Włącz dla dobra dziecka to program skierowany do uczniów szkół podstawowych z terenu działania TAURON Dystrybucja. W jego ramach prowadzone są bezpłatne zajęcia edukacyjne w zakresie bezpieczeństwa. Elementem programu są również wydarzenia edukacyjne, odbywające się podczas imprez plenerowych i naukowych.

Również program Bezpieczniki TAURONA. Włącz w pracy propaguje zasady bezpieczeństwa w celu zapobiegania porażeniom prądem. Inicjatywa jest skierowana głównie do pracowników firm remontowo-budowlanych oraz domowych majsterkowiczów. W ramach programu m.in. instruuje się ich, jak poprawnie reagować i udzielać pierwszej pomocy osobom porażonym prądem. Wydawane są także ulotki i plakaty informacyjne, jak również prowadzone szkolenia oraz organizowane wspólne konferencje z Urzędem Dozoru Technicznego i Państwową Inspekcją Pracy.