Klientocentryczność  (kapitał społeczny)

Klient jest w centrum naszej uwagi. Jesteśmy przekonani, że konkurowanie ceną jest już niewystarczające. Mając na względzie stale rosnące oczekiwania klientów, staramy się zapewnić najlepszą ofertę i najwyższą jakość obsługi.

W Strategii zapowiedzieliśmy przeznaczanie co najmniej 0,4% przychodów na badania i rozwój. Dzięki temu zaoferujemy klientom nowoczesne usługi i technologie związane z produktami energetycznymi i okołoenergetycznymi, dające komfort i bezpieczeństwo w życiu codziennym.

Szczególny nacisk kładziemy na relacje z klientami, dlatego dostosowujemy kanały komunikacji do ich potrzeb i preferencji.

Widzimy, jak szybko w ostatnich latach zmieniają się zwyczaje i wymagania konsumentów. Wysokie standardy obsługi wyznaczone przez duże organizacje biznesowe, zwłaszcza banki, firmy ubezpieczeniowe i telekomunikacyjne, spowodowały, że podobnego poziomu obsługi klienci oczekują również od szeroko rozumianych dostawców mediów komunalnych, w tym od przedsiębiorstw energetycznych.

TAURON konsekwentnie prowadzi działania podnoszące jakość obsługi we wszystkich obszarach relacji z klientami. Miernikiem ich skuteczności są badania satysfakcji klientów, które pokazują, że ich zadowolenie stale rośnie, a TAURON pozostaje w tej kwestii niekwestionowanym liderem w branży firm energetycznych.

Wyniki badań satysfakcji klienta opisane są TUTAJ.

Nowe biznesy (kapitał intelektualny)

Wykorzystując swoje kompetencje, zasoby i relacje z klientami, TAURON opracowuje nowe usługi i produkty. Będą to głównie usługi okołoenergetyczne, niewymagające znacznych nakładów inwestycyjnych.

Prowadzimy również działalność badawczo-rozwojową zorientowaną na produkty i usługi przyszłości, w sferach takich jak efektywność energetyczna (ESCO), wykorzystanie i rozwój infrastruktury światłowodowej, elektromobilność, realizacja i eksploatacja małych kotłowni (w tym mini-/mikrokogeneracja), trigeneracja, sprężone powietrze, wytwarzanie chłodu do celów przemysłowych itp. Więcej informacji na temat B+R+I można znaleźć TUTAJ.

Potencjał inwestycyjny i restrukturyzacyjny (kapitał finansowy)

Obecnie realizowany, zoptymalizowany program inwestycyjny ma szacowaną wartość ok. 18 mld zł do 2020 r., z czego ponad połowę stanowią nakłady w obszarze dystrybucji energii elektrycznej.

Poza optymalizacją nakładów inwestycyjnych, która przyniesie ok. 2,2 mld zł oszczędności, realizowane są także inne inicjatywy na rzecz poprawy sytuacji finansowej Grupy, m.in. Program Poprawy Efektywności, którego łączny efekt jest szacowany na 1,3 mld zł, a efekt powtarzalny po 2018 r. na 0,4 mld zł rocznie. Kolejnym działaniem są Inicjatywy Strategiczne, które mają zapewnić wzrost EBITDA o 1,2 mld zł oraz dać efekt powtarzalny po 2020 r. na poziomie 0,3 mld zł rocznie. Więcej informacji na temat finansów można znaleźć TUTAJ.

Kultura organizacyjna oparta o wspólne wartości PRO (kapitał ludzki)

Nowy model biznesowy Grupy zmienił organizację z silosowej na zorientowaną procesowo, z jasno określonymi kompetencjami i odpowiedzialnością za produkt końcowy.

Kultura organizacyjna oparta została na wartościach PRO: Partnerstwo, Rozwój i Odwaga, które mają wspierać realizację Strategii i pomogą w osiągnięciu założonych celów. Naszym zdaniem nowoczesna organizacja to taka, w której wszyscy ze sobą rozmawiają na partnerskich zasadach, dlatego szczególnie dużą wagę przykładamy do dialogu i wspólnego rozwiązywania kluczowych kwestii. Więcej informacji na temat organizacji można znaleźć TUTAJ.

Nowoczesna flota wytwórcza (kapitał produkcyjny)

Kontynuowane są inwestycje w nowy blok 910 MW w Elektrowni Jaworzno, w blok gazowy w Stalowej Woli oraz w sieci ciepłownicze. W 2016 r. zakończono program modernizacji jednostek wytwórczych w celu dostosowania ich do rygorystycznych wymagań ochrony środowiska – obecnie wszystkie jednostki TAURON spełniają normy emisji.

Program inwestycyjny po 2020 r., poza obszarami energetyki regulowanej (tj. m.in. dystrybucja energii elektrycznej, wytwarzanie i dystrybucja ciepła, udział w energetyce jądrowej oraz regulowane wytwarzanie konwencjonalne), będzie obejmował również „nową energetykę” (elektromobilność, rozproszone wytwarzanie ciepła i energii, energetyka prosumencka, rozwiązania Smart Home i Smart City oraz usługi okołoenergetyczne). Więcej informacji na temat majątku można znaleźć TUTAJ.

Dostęp do zasobów naturalnych (kapitał naturalny)

TAURON posiada 29% zasobów bilansowych węgla energetycznego (typ 31-33) złóż zagospodarowanych. W celu optymalnego wykorzystania posiadanego potencjału realizowane jest głębienie szybu w Libiążu, budowa szybu w Jaworznie i inwestycje w Zakładzie Górniczym Brzeszcze.

Posiadamy również kopalnię wapienia, w której pozyskujemy z wysokiej jakości złóż wapieni karbońskich sorbent do odsiarczania spalin z naszych zakładów. Pozyskiwany wapień ma szerokie zastosowanie również poza energetyką, jest wykorzystywany w przemyśle hutniczym, budowlanym, wapienniczym, cementowym, cukrowniczym oraz w drogownictwie. Poza tym do produkcji energii elektrycznej wykorzystujemy również energię wody i wiatru. Więcej informacji na temat posiadanych zasobów można znaleźć TUTAJ.

Ze względu na specyfikę swojej działalności TAURON jest bardzo silnie zakorzeniony na obszarze jej prowadzenia. Produkcja, sprzedaż i dystrybucja energii elektrycznej i ciepła są ściśle związane z lokalnymi społecznościami, których oczekiwania są brane pod uwagę, a negatywne oddziaływanie przedsiębiorstwa jest minimalizowane w najwyższym możliwym stopniu. TAURON współpracuje z lokalnymi społecznościami na wielu płaszczyznach.

Wszystkie aspekty naszej działalności muszą uwzględniać nie tylko oddziaływanie na otoczenie lokalne, ale też jakość i cenę produktów i usług, które jesteśmy w stanie zaoferować klientom. Uznając kluczową rolę klientów w naszej działalności, utworzyliśmy osobną jednostkę organizacyjną – zespół, który koncentruje się na relacjach z odbiorcami i jak najlepszym zaspokojeniu potrzeb naszych obecnych i przyszłych klientów.

Naszym największym i najważniejszym aktywem, obok relacji z klientami, są nasi pracownicy. Aby wyzwolić drzemiące w nich pokłady energii i wiedzy, konsekwentnie wzmacniamy kulturę organizacyjną opartą o nasze Wartości: Partnerstwo, Rozwój, Odwaga. Wierzymy, że niemal 26 tys. wysoko wykwalifikowanych pracowników to kapitał o ogromnej wartości i energia, którą trzeba wyzwolić.

Realizując Strategię, bierzemy również pod uwagę preferencje i oczekiwania właścicieli Spółki, którzy inwestując w nią, przyczyniają się do rozwoju rodzimej energetyki. Trudna sytuacja na rynku energii przełożyła się na mniejsze możliwości osiągania nadwyżek finansowych, z których można by wypłacać dywidendę, ale liczymy, że ten stan rzeczy jest przejściowy. Podjęliśmy wyzwanie  fundamentalnych zmian, które naszym zdaniem pozwolą, w perspektywie realizowanej Strategii, na uzyskanie oczekiwanej przez akcjonariuszy stopy zwrotu z zainwestowanego kapitału.

Integrujemy Strategię, łańcuch wartości, model biznesowy, strukturę Grupy, wyzwania technologiczne i rynkowe z kulturą organizacyjną w taki sposób, aby uzyskać jak najlepsze wyniki. Realizacja wszystkich zaplanowanych działań umożliwi wypłatę dywidendy po 2020 r. oraz pozwoli osiągnąć w 2025 r. EBITDA powyżej 5 mld zł.