Grupa TAURON, ze względu na skalę działalności oraz profil działania, ma znaczący wpływ na otoczenie – rynkowe, naturalne i społeczne. Zasadą zrównoważonego rozwoju kierujemy się w całym łańcuchu wartości: od wydobycia węgla w kopalniach, przez wytwarzanie energii w elektrowniach, aż po jej dystrybucję i sprzedaż.

Nasi interesariusze są bardzo zróżnicowani. Najliczniejsze grupy stanowią klienci (ok. 5,5 mln), pracownicy (prawie 26 tys.) oraz akcjonariusze.

[SO-DMA] Naszym celem jest stworzenie organizacji otwartej na otoczenie, wsłuchującej się w głosy interesariuszy – także te krytyczne. Wszystko po to, by prowadzić działalność w zgodzie z oczekiwaniami naszych interesariuszy i lepiej odpowiadać na ich potrzeby. Wierzymy, że dialog przyniesie wymierne korzyści i umocni fundamenty długofalowego rozwoju Grupy.

Każda z grup interesariuszy ma wobec nas inne oczekiwania i wymagania. Również wobec każdej z nich TAURON od wielu lat prowadzi politykę społecznej odpowiedzialności, zarówno na szczeblu całej Grupy, jak i poszczególnych spółek. Podstawowym dokumentem regulującym nasz wpływ na otoczenie społeczne jest Strategia zrównoważonego rozwoju Grupy TAURON.

Jest ona odpowiedzią na wyzwania, przed którymi staje branża energetyczna, a powstała na podstawie wniosków z dialogu z interesariuszami.

Pomimo że dotarcie do każdej z grup interesariuszy jest ogromnym wyzwaniem, z roku na rok staramy się zwiększać zasięg informacyjny, by uzyskać jak największą liczbę wiarygodnych informacji zwrotnych. Dialog z otoczeniem prowadzony podczas opracowywania corocznego raportu zrównoważonego rozwoju Grupy jest tego najlepszym dowodem. W dialogu dotyczącym niniejszego raportu zintegrowanego, tworzonego przez nas po raz pierwszy, wzięło udział prawie 5 tys. osób. To ewenement na skalę krajową.

[G4-24] [G4-25] [G4-26]

Klienci to największa grupa interesariuszy Grupy TAURON, licząca ok. 5,5 mln w przypadku dystrybucji oraz 5,3 mln w przypadku sprzedaży energii elektrycznej –  osób i podmiotów, z których ponad 400 tys. stanowią klienci biznesowi.

Wśród nich znajduje się wyodrębniona grupa 60 klientów strategicznych, w której  znajdują się m.in. ArcelorMittal, KGHM Polska Miedź, TELE-FONIKA Kable, Volkswagen Motor Polska, Grupa Górażdże, Grupa Saint-Gobain, FENICE Poland oraz SGL Carbon Polska. Z uwagi na liczebność i zróżnicowany charakter klientów w TAURON funkcjonuje szereg narzędzi komunikacyjnych dostosowanych do ich potrzeb oraz preferencji. Podstawowym narzędziem komunikacji z nimi jest strona internetowa Grupy (www.tauron.pl). Ważnym miejscem dyskusji o ofertach i usługach są również media społecznościowe.

Internauci nie tylko wymieniają się tam opiniami i doświadczeniami, ale otrzymują także potrzebne informacje i porady. Chcemy być tam, gdzie nasi klienci, dlatego rozwijamy profil Grupy TAURON na Facebooku oraz LinkedIn. Zwolenników tradycyjnego sposobu kontaktu zapraszamy do sieci Punktów Obsługi Klienta, w których nasi konsultanci doradzą w wyborze oferty i pomogą w rozwiązaniu problemów.

Nasze infolinie działają całą dobę, a dzięki części automatycznej można szybko i łatwo sprawdzić status swoich zgłoszeń i płatności (informacje na temat sposobów kontaktu).

Poszczególne spółki Grupy organizują cyklicznie Dni Otwarte. Dużą popularnością cieszą się warsztaty dla klientów, będące okazją do lepszego poznania branży energetycznej i jej funkcjonowania.

Uważamy, że każdy klient powinien znać swoje prawa, a naszą rolą jest przekazanie tej wiedzy. Szczególny nacisk kładziemy na edukację seniorów – jednej z grup tzw. odbiorców wrażliwych. Warsztaty, które prowadzimy w ramach akcji Energia dla seniora, mają  na celu budowanie świadomości zagrożeń ze strony nieuczciwych handlowców, sposobów zapobiegania oszustwom z ich strony oraz ochrony prawnej najstarszych klientów Grupy TAURON.

Akcjonariusze to kolejna najliczniejsza grupa interesariuszy Grupy, tuż obok klientów oraz pracowników.

Głównymi akcjonariuszami spółki TAURON Polska Energia, notowanej na Giełdzie Papierów Wartościowych , są Skarb Państwa (30,06%), KGHM Polska Miedź (10,39%) i ING Otwarty Fundusz Emerytalny (5,06%). Pozostałe akcje (54,49%) znajdują się w rękach inwestorów instytucjonalnych oraz indywidualnych.

Dialog z akcjonariuszami jest prowadzony za pośrednictwem wielu zróżnicowanych narzędzi, dostosowanych do potrzeb danej grupy. Spółka regularnie organizuje transmisje online, konferencje dotyczące wyników finansowych, bierze udział w licznych konferencjach inwestorskich i roadshows w kraju i za granicą. Dużym zainteresowaniem cieszą się Dni Inwestora oraz Dni Analityka , w trakcie których akcjonariusze mają możliwość zwiedzania zakładów Grupy TAURON oraz spotkania kadry zarządzającej. Więcej na temat Relacji Inwestorskich opisane jest TUTAJ.

W związku z rosnącym znaczeniem kanałów internetowych oraz mediów społecznościowych duży nacisk kładziemy na techniczne aspekty komunikacji – akcjonariusze i inwestorzy mogą korzystać z aplikacji mobilnej Investor Relations, interaktywnych raportów rocznych oraz profili na portalach Facebook, Twitter i YouTube.

Wysoka jakość komunikacji z inwestorami i akcjonariuszami jest doceniana przez rynek. W 2015 i 2016 r., w ramach największego w Polsce badania relacji inwestorskich organizowanego przez Gazetę Giełdy i Inwestorów „Parkiet” oraz Izbę Domów Maklerskich, uczestnicy ankiety internetowej przyznali naszej spółce pierwsze miejsce wśród firm z indeksu WIG30. Należy również podkreślić, że od 2011 r. TAURON jest regularnie nagradzany w konkursie The Best Annual Report, organizowanym przez Instytut Rachunkowości i Podatków. W 2016 r. dołączyliśmy do grona The Best of The Best, skupiającego podmioty stosujące najwyższe standardy raportowania, a w 2017 r. TAURON otrzymał od IRiP tytuł Transparentnej Spółki Roku 2016.

Funkcjonujemy w gospodarce opartej na wiedzy, a pracownicy są najcenniejszym zasobem naszej firmy i zarazem jedną z największych grup interesariuszy.

W naszych spółkach zatrudniamy niemal 26 tys. osób, a kontaktujemy się z nimi, korzystając z szeregu narzędzi – z Tauronetem na czele, będącym jednym z największych portali sieci intranet w kraju. Rolę komunikatorów spełniają także inne narzędzia online – media społecznościowe czy strony WWW poszczególnych spółek. Dla pracowników nieposiadających dostępu do komputera przygotowujemy drukowane broszury, ulotki i komunikaty, które wywieszamy na tablicach ogłoszeń w poszczególnych mniejszych oddziałach i zakładach. Mamy dla nich także wydawnictwa wewnętrzne – „PROspekt” (kwartalnik) oraz „Puls TAURONA” (miesięcznik przeznaczony głównie dla pracowników operacyjnych).

Ponieważ najcenniejszym zasobem naszej firmy są pracownicy, niezwykle ważna jest dla nas ich opinia. Najczęściej badamy ją poprzez różnorodne ankiety, w ramach których pracownicy mogą się anonimowo wypowiedzieć na ważne tematy. Istotną rolę pełnią także badania satysfakcji z pracy, jak również spotkania bezpośrednie, np. szkolenia i warsztaty.

Ważnymi interesariuszami Grupy TAURON, a zarazem głównymi partnerami finansowymi, są PKO BP, BGK, ING Bank, CaixaBank, Bank Handlowy, Bank Zachodni WBK, MUFG oraz EBI.

Dialog z tą grupą prowadzimy przede wszystkim poprzez organizowane co kwartał konferencje poświęcone wynikom finansowym, raporty roczne oraz stronę WWW Grupy TAURON.

Branża energetyczna jest sektorem strategicznym dla polskiej gospodarki, którego kształt i przyszłość są ściśle powiązane z decyzjami podejmowanymi na szczeblu centralnym.

W rezultacie ministerstwa – na czele z Ministerstwami Rozwoju, Środowiska i Energii – są ważnymi interesariuszami Grupy TAURON. Współpraca i dialog mają miejsce podczas licznych konferencji i seminariów branżowych, a także podczas wspólnej pracy w grupach roboczych przy resortach. Ważnym kanałem bieżącej komunikacji jest strona korporacyjna oraz raporty roczne.

Działalność Urzędu Regulacji Energetyki ma bezpośrednie przełożenie na funkcjonowanie sektora energetycznego, dlatego prowadzenie dialogu z regulatorem jest dla nas bardzo istotne.

Wymiana opinii najczęściej odbywa się podczas konferencji branżowych, warsztatów i szkoleń. Uzupełniający kanał komunikacji stanowią strona korporacyjna Grupy TAURON oraz raporty roczne.

[SO-DMA] Społeczność lokalna to tysiące osób mieszkających w okolicach aktywów spółek Grupy TAURON na terenie pięciu województw.

To druga co do wielkości i niezwykle ważna grupa interesariuszy. Poszczególne spółki Grupy znajdują się blisko mieszkańców, znają ich potrzeby i wymagania, dlatego to najczęściej one odpowiadają za budowanie relacji na poziomie lokalnym. Wierzymy, że dobre relacje, oparte na dialogu i transparentnej, obustronnej komunikacji, są podstawą rozwoju nie tylko firmy, ale również społeczności lokalnych.

Stosujemy wiele różnych form komunikacji ze wspólnotami lokalnymi. Jedną z najbardziej efektywnych są bezpośrednie spotkania i konsultacje społeczne (np. w ramach planowania lub prowadzenia nowych inwestycji), a także kampanie skierowane do społeczności lokalnych. Kanałami bieżącej komunikacji są strony internetowe poszczególnych spółek, raporty roczne oraz prasa lokalna, w której w razie potrzeby umieszczane są komunikaty.

Pozostałe grupy interesariuszy to m.in. dostawcy i podwykonawcy, organizacje pozarządowe, władze lokalne, przedstawiciele urzędów i jednostek użyteczności publicznej, szkoły i uczelnie wyższe, instytuty naukowe, media, stowarzyszenia (branżowe i konsumenckie) oraz konkurencja.

Poza konferencjami i seminariami branżowymi oraz spotkaniami bezpośrednimi, do ważniejszych kanałów komunikacji z nimi należą strony WWW spółek oraz raporty roczne.