Pomimo licznych wyzwań, rok 2016 zakończył się dla Grupy TAURON zgodnie z założeniami. Dzięki stałej trosce o dyscyplinę finansową, wygenerowaliśmy poważne oszczędności kosztowe oraz utrzymaliśmy nakłady inwestycyjne na odpowiednim poziomie.
FILIP GRZEGORCZYK

[G4-1] [G4-2] [G4-13]

Szanowni Państwo, Drodzy Interesariusze,

Należąc do grona największych holdingów energetycznych w Europie Środkowo-Wschodniej, którego działalność obejmuje wszystkie ogniwa energetycznego łańcucha wartości, mamy świadomość wpływu, jaki wywieramy na szeroko pojęte otoczenie – środowisko naturalne, naszych interesariuszy (pracowników, klientów, akcjonariuszy, społeczności lokalne, dostawców, przedstawicieli władz oraz instytucji), sytuację mikro- i makroekonomiczną oraz branżę, w której działamy. Zachęceni zainteresowaniem, jakie budziły publikacje dotyczące naszej działalności w ubiegłych latach, oddajemy w Państwa ręce kolejne, piąte roczne  sprawozdanie z działań Grupy TAURON w obszarze zrównoważonego rozwoju. Po raz pierwszy jednak dane pozafinansowe są publikowane we w pełni zintegrowanym raporcie rocznym. Publikacja prezentuje istotne informacje na temat strategii, wyników, szans, ryzyk i zarządzania Grupą, ukazując je w odniesieniu i ścisłym powiązaniu z działaniami mającymi miejsce w obszarze pozabiznesowym.

Energetyka jutra

Rok 2016 przyniósł nam wiele zmian. Upłynął pod znakiem działań transformujących Grupę TAURON w wiodące, innowacyjne i nowoczesne przedsiębiorstwo, którego podwalinę stanowi przyjęta we wrześniu Strategia na lata 2016-2025. Oparty na czterech istotnych wyzwaniach: regulacje, rynek, klient oraz technologie, dokument jest odpowiedzią firmy na wyzwania stawiane przez zmieniające się otoczenie biznesowe i rosnące oczekiwania klientów. Spółki sektora energetycznego muszą być przygotowane na uwarunkowania tzw. „energetyki jutra”, co oznacza transformację energetyki systemowej w kierunku zdecentralizowanego wytwarzania, wzrostu roli połączeń transgranicznych, magazynów energii oraz nowych usług energetycznych (takich jak „wirtualne elektrownie”, zarządzanie popytem, generacja rozproszona). Nowe podejście zmienia także rolę dystrybucji, która musi się zmierzyć z wyzwaniami takimi jak technologie smart czy generacja rozproszona (w tym prosumencka).

Na wielu płaszczyznach utrzymujemy status lidera polskiej branży energetycznej, co nie zwalnia nas z obowiązku ciągłego doskonalenia się i dążenia do jeszcze lepszych wyników. W aktualnej Strategii biznesowej nakreśliliśmy kierunek, w którym ma podążać Grupa, dlatego wykraczamy poza horyzont  bieżącej dekady, sięgając roku 2025.

W odpowiedzi na stojące przed sektorem energetycznym wyzwania o charakterze rynkowym, finansowym i regulacyjnym, w minionym roku wprowadziliśmy również nowy model biznesowy Grupy TAURON. Ponieważ od lat za podstawę swojego działania przyjmujemy zrównoważony rozwój i społeczną odpowiedzialność biznesu, poczyniliśmy również starania zmierzające do aktualizacji Strategii zrównoważonego rozwoju Grupy TAURON na lata 2016-2018 z perspektywą do 2020 r. Dokument jest spójny z opublikowaną Strategią biznesową oraz celami w niej określonymi,  stanowi oparcie dla decyzji Grupy, a także wyznacza kierunki jej dalszego rozwoju, co przejawia się przede wszystkim w strategicznym podejściu, uwzględniającym kwestie zrównoważonego rozwoju w każdym obszarze działalności. Strategia uwzględnia kwestie otoczenia Grupy TAURON, zmianę modelu biznesowego, a także obecne oraz przyszłe wyzwania stawiane przed sektorem energetycznym w dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości. Jest również zgodna z misją i wizją Grupy, których fundamenty stanowią bezpieczeństwo energetyczne oraz klientocentryczność.

Zdając sobie sprawę z wyzwań, jakie stoją przed nami w kolejnych latach, konsekwentnie prowadzimy liczne projekty innowacyjne oraz badawczo-rozwojowe. Dążymy do tego, aby nieustannie, z pasją i zaangażowaniem, dostarczać nowoczesne rozwiązania oraz móc realizować sprecyzowaną w 2016 r. wizję Grupy – być firmą, która najlepiej w polskiej branży energetycznej odpowiada na potrzeby klientów. Ich zaufanie jest dla nas najcenniejszym kapitałem, dlatego nieustannie pracujemy nad wprowadzaniem usług i technologii dających im niezawodny komfort i bezpieczeństwo w życiu codziennym.

Aby zmiana podejścia do klienta i nowoczesne aktywa przynosiły zakładane korzyści biznesowe, musieliśmy również zmieniać się sami. W 2016 r. dokonaliśmy radykalnego zwrotu w kierunku „nowej organizacji”. Wypracowany model biznesowy Grupy przełączył organizację z silosowej na zorientowaną procesowo – z jasno określonymi kompetencjami i odpowiedzialnością za produkt końcowy. Kultura organizacyjna została oparta na kluczowych wartościach: Partnerstwie, Rozwoju i Odwadze (PRO), które mają wspierać realizację Strategii, pomogą w osiągnięciu założonych celów, a także wyznaczają nowe standardy w relacjach ze współpracownikami – kluczową, bo blisko 25-tysięczną grupą interesariuszy. W gospodarce opartej na wiedzy to właśnie pracownicy decydują o sukcesie przedsiębiorstwa, dlatego w budowaniu spójnej kultury organizacyjnej postawiliśmy na rozwój i zaangażowanie załogi. Dokładamy także wszelkich starań do poprawy bezpieczeństwa pracy, które jest szczególnie istotne w funkcjonowaniu spółek zajmujących się wydobyciem węgla, wytwarzaniem oraz dystrybucją energii elektrycznej i ciepła.

Potencjał inwestycyjny

Obecnie integrujemy Strategię, łańcuch wartości, model biznesowy, strukturę Grupy, wyzwania technologiczne i rynkowe z kulturą organizacyjną w taki sposób, aby uzyskać jak najlepsze wyniki w przyszłości. Osiągamy to dzięki konsekwentnej realizacji Programu Poprawy Efektywności, przemyślanym inicjatywom strategicznym oraz nowemu modelowi operacyjnemu, zorientowanemu na procesy.

W niniejszym Raporcie znajdą Państwo sprawozdanie z realizacji założonych w 2016 r. celów. Miniony rok, chociaż pełen wyzwań, zakończył się dla Grupy TAURON zgodnie z założeniami. Dzięki stałej trosce o dyscyplinę finansową wygenerowaliśmy poważne oszczędności kosztowe oraz utrzymaliśmy nakłady inwestycyjne na odpowiednim, wynoszącym  3,8 mld  zł poziomie. Blisko 1,1 mld zł zostało przeznaczone na projekty w segmencie Dystrybucji, głównie na rozbudowę i modernizację sieci elektroenergetycznej oraz na innowacyjne technologie i rozwiązania sieciowe. Efektem tych przedsięwzięć jest poprawa wskaźników awaryjności, a co z tym związane – zwiększenie niezawodności dostaw energii elektrycznej do naszych Klientów – jednej z największych, bo liczących aż 5,4 mln, grup interesariuszy, której w 2016 r. sprzedaliśmy łącznie 32 TWh energii elektrycznej.

Sukcesywnie kontynuujemy także inwestycje: w nowy blok 910 MW w Elektrowni Jaworzno, w blok gazowy w Stalowej Woli oraz w sieci ciepłownicze. Dużą wagę przykładamy do optymalizacji zużycia energii oraz świadomego i odpowiedzialnego zarządzania wpływem na środowisko naturalne. Ten ostatni aspekt jest dla nas bardzo ważny, dlatego realizujemy go na różnych płaszczyznach, m.in. poprzez obniżenie emisyjności naszych jednostek wytwórczych, poprawę efektywności energetycznej prowadzonych procesów czy też znaczne zwiększenie ilości zagospodarowanych odpadów wytwarzanych przez spółki Grupy. Cieszy szczególnie to, że zgodnie z założeniami,  w 2016 r. zakończyliśmy program modernizacji jednostek wytwórczych w celu dostosowania ich do rygorystycznych wymagań ochrony środowiska i obecnie wszystkie jednostki TAURONA spełniają normy emisji. W minionym roku łączne wydatki Grupy  w obszarze ochrony środowiska wyniosły ponad 355 mln zł.

Mamy świadomość tego, że program inwestycyjny po 2020 r., poza obszarami energetyki regulowanej, będzie obejmował również „nową energetykę” – elektromobilność, rozproszone wytwarzanie ciepła i energii, energetykę prosumencką, rozwiązania Smart Home i Smart City oraz usługi okołoenergetyczne. Wybiegając w przyszłość, coraz silniej angażujemy się zatem w działalność badawczo-rozwojową i innowacyjną, w tym projekty oparte o dedykowany fundusz typu Corporate Venture Capital, a realizacja wszystkich zaplanowanych działań umożliwi nam wypłatę dywidendy po 2020 r. oraz pozwoli osiągnąć w 2025 r. EBITDA powyżej 5 mld zł.

W perspektywie kolejnych lat naszym celem będzie nieustanna poprawa efektywności funkcjonowania Grupy, jakości świadczonych usług, pozycji rynkowej oraz zdolności do realizowania inwestycji.

Z myślą o niezwykle szerokim i różnorodnym otoczeniu Grupy TAURON po raz pierwszy  opracowaliśmy raport roczny w formule zintegrowanej, łączącej dane finansowe z pozafinansowymi aspektami działalności, dzięki czemu możemy pokazać Państwu potencjał osiągany dzięki synergii działalności podstawowej z działalnością w obszarze pozabiznesowym. Raport potwierdza silną pozycję rynkową Grupy oraz zdolność do generowania stabilnych wyników finansowych i realizacji ambitnego programu inwestycyjnego. Ukazuje jednocześnie, że dbamy o zachowanie odpowiednich proporcji między działalnością operacyjną, etyką, ekologią i potrzebami wszystkich interesariuszy. Jestem przekonany, że każdy z Państwa znajdzie w Raporcie część związaną ze swoim obszarem zainteresowania, a lektura dokumentu będzie kolejnym krokiem na drodze do budowania długotrwałych, pozytywnych relacji.

Wyniki przedstawione w dokumencie to wypadkowa ciężkiej pracy i zaangażowania wielu osób – klientów, partnerów biznesowych – oraz  doświadczenia i wiedzy naszych pracowników. Dzięki Państwu możemy stale się rozwijać, oferując najlepsze w branży rozwiązania. Dziękuję wszystkim, którzy pracują na nasz wspólny sukces.

Z poważaniem,

Filip Grzegorczyk